fbpx
Kuriozitete

Shkenca: Fjetja me drita ndezur shkakton shtim në peshë

Mbajtja e ndonjë drite lëshuar gjatë kohës kur flini – si nga një televizor ose nga një llampe e ndritshme – është lidhur me një rrezik në rritje të peshës dhe obezitetit.

Në mënyrë të veçantë, gjumi me një televizor apo dritë në dhomë u shoqërua pozitivisht me shtimin e pesë kilogramëve, gjatë një periudhe pesëvjeçare midis grave në një studim të ri të botuar në revistën mjekësore JAMA Internal Medicine, transmeton Klan Kosova.

“Kishte një shans 17% të fitimit të pesë kilogrameve – pasi u përshtatëm për faktorët e ngatërruar”, tha Dale Sandler, një hulumtues në Institutin Kombëtar të Shkencave të Shëndetit Mjedisor në Karolinën e Veriut.

Përveç kësaj, ka pasur gjasa prej 22% për t’u bërë mbipeshë dhe gjasa prej 33% për obezitet.

Studimi përfshinte analizimin e të dhënave për 43,722 gra, të moshës 35-74 vjeç, në Shtetet e Bashkuara. Të dhënat vinin nga një studim kombëtar midis viteve 2003 dhe 2009, që përfshinin informacionin mbi zakonet e gjumit të secilës grua.

Megjithatë studimi kishte disa kufizime, duke përfshirë se u gjet vetëm lidhje midis dritave të lëshuara gjatë gjumit dhe shtimit në peshë – jo një marrëdhënie shkakësore. Më shumë kërkime janë të nevojshme për të përcaktuar nëse fjetja me dritat në të vërtetë mund të shkaktojë shtim në peshë.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button