Kuriozitete

Skalitja e diamantit procesi tregues i vlerës

Qartësia, ngjyra dhe prerja e një guri të çmuar ka një rëndësi kolosale në vlerën që ai do të ketë në të ardhmen. Dhe, asnjë makinë nuk mund të bëjë një punë më të mirë sesa syri i njeriut për të treguar vlerën dhe rëndësinë e tij.

Karakteri i një diamanti mund të përcaktohet pjesërisht nga mënyra se si ai pritet.

Normalisht diçka varet edhe nga lloji i gurit edhe sesa i pastër është ai vetë por rëndësi të madhe ka edhe vendi ku ai çohet për t’u përpunuar në cilët zejtarë shkon.

Drita hyn në gur përmes majës së tij dhe pasqyrohet në brendësi të tij. Sipërfaqet e vogla në diamant dhe të prerat prodhojnë një efekt ‘të shkëlqyeshëm’, ku ngjyrat e dritës duken vezulluese.

“Një klasifikues diamanti mund të vlerësojë cilësinë e një guri duke mbajtur diamantin nën një dritë dhe duke parë se si drita lë gurin mbi tavolinë”, thotë Danielle Buckby nga Graff, një argjendar në Londër.

“Nëse është prerë mirë ajo do të duket e ndritshme dhe jo e shurdhër. Nëse buza lidhëse është shumë e trashë ajo do të shkaktojë një rreth të errët. Detajet delikate mund të bëjnë ndryshimin”.

Gjithsesi syri i njeriut dallon shpejt thellësinë, strukturën, formën … që merr shumë më tepër sesa një makineri prandaj edhe puna artizanale ndaj gurëve të çmuar është shumë e rëndësishme. 

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button