Politike

Muri me Meksikën, Senati i jep goditjen turpëruese Trump-it

Senati dha një qortim të profilit të lartë ndaj Presidentit Donald Trump lidhur me çështjen e agjendës së tij të nënshkrimit të enjten kur 12 republikanë u bashkuan me demokratët për të përmbysur deklaratën kombëtare të Presidentit për kufirin emergjent me Meksikën.

Votimi ishte 59 pro dhe 41 kundër, një votë dërrmuese kundër veprimeve ekzekutive të Presidentit.

Megjithatë, ligjvënësit nuk kanë vota të mjaftueshme për të anashkaluar një veto të caktuar nga Presidenti, por kalimi i rezolutës në Senat pas miratimit të Shtëpisë së Bardhë muajin e kaluar është megjithatë një goditje e turpshme për Trumpin e dorëzuar nga partia e tij që për Presidentin, vendosja e një muri në kufi me Meksikën ishte një premtim në fushatën e një elektorale.

Pengesa për Presidentin gjithashtu vjen në anën tjetër të një ndërprerjeje të profilit të lartë me administratën e tij pasi Senati votoi vetëm një ditë më parë për të kufizuar mbështetjen ushtarake amerikane për një luftë të udhëhequr nga Sauditi në Jemen, e cila ka krijuar një krizë humanitare në atë vend .

Republikanët e Senatit kanë luftuar për javë se si të votojnë mbi rezolutën për të përmbysur emergjencën kombëtare.

“Deklarimi i një emergjence kombëtare për të hyrë në fonde të ndryshme krijon një precedent të rrezikshëm”,paralajmëroi GOP Sen Rob Portman i Ohajos në vërejtjet në katin e Senatit përpara votimit. “Ai hap derën për presidentët e ardhshëm për të zbatuar vetëm për çdo politikë që ata duan”.

Senatori vazhdoi të thotë, “një President i ardhshëm mund të kapte industritë … një President i ardhshëm mund të thotë se ndryshimi i klimës është një emergjencë kombëtare dhe përdor autoritetet emergjente për të zbatuar Marrëveshjen e Gjelbër të Re”, duke iu referuar një propozimi gjithëpërfshirës politikash për të trajtuar ngrohjen globale.

Republikanët duhej të bënin një votim të ashpër mbi deklaratën e kufirit pasi Demokratët e Dhomave nxorrën një rezolutë për të përfunduar emergjencën kombëtare që Presidenti njoftoi muajin e kaluar në një përpjekje për të zhbllokuar para për ndërtimin e mureve në kufirin jugor.

Presidenti shpalli një emergjencë kur u bë e qartë se Kongresi nuk do të plotësonte kërkesën e tij për më shumë se 5 miliardë dollarë në fondet e kufirit. Rezoluta është e privilegjuar, që do të thotë që udhëheqësi i shumicës së Senatit Mitch McConnell nuk mund ta bllokojë atë që të dalë në fushatë për një votë.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button