Bota

Histori e çuditshme: Si u bënë milionerë gjatë natës të gjithë në këtë qytet të vogël

Me përjashtim të një banori të pafat, të gjithë në këtë komunitet bujqësor të ngarkuar me borxhe u bënë tepër të pasur kur u thirrën numrat e tyre të lotarisë. Fshati Bujqësor i Sodeto në Spanjën verilindore përbëhet nga rreth 240 njerëz. Shtëpi guri identike dhe hambarë janë të vendosur në rreshta, dhe makina me baltë, mbizotërojnë në qytet. Nuk ka shenja të dukshme të pasurisë, por nëse sheh në ndonjë nga dritaret e kuzhinës, do të vësh re diçka të çuditshme: TV të mëdha me ekran të sheshtë dhe mobilje luksi.

Në barin Cañamoto, vendi i vetëm për pije i qytetit, zakonisht do të gjesh një gjysmë duzinë banorë që pinë birrën Estrella pas një dite të gjatë pune në fusha. Por, ndryshe nga vendasit në qytetet e tjera, këta fermerë dhe shoferë të kamionëve paguajnë për birrat e tyre me një euro me fatura 50-euro, dhe gjendja shpirtërore është gjithmonë e këndshme, pasi ata nuk kanë shqetësime. «Njerëzit janë më të lumtur tani,» shpjegon Pedro, një shofer 33-vjeçar.

Më 22 Dhjetor 2011, në orën 9:57 të mëngjesit, e gjithë popullata e Sodeto u bë fituese e lotarisë më të madhe në botë. La Lotería de Navidad, ose El Gordo (“The Fat One”), siç njihet, shpërndan deri në dy miliardë euro çdo vit dhe në vitin 2011, të gjithë në Sodeto kishin një pjesë të numrit fitues. Ndërsa El Gordo u njoftua në televizion, banorët e Sodeto fluturuan nga shtëpitë e tyre dhe dolën në shesh, duke u përqafuar dhe duke u grindur në mosbesim. “Kam pasur katër bileta. Sa keni pasur? “” Unë kisha shtatë! “ , ” Unë kisha 12! ”Lotët dhe shampanja rrodhën lum atë ditë pasi çdo person në Sodeto kishte fituar një pjesë të shumës më të madhe të parave të çmimeve, me vlerë 720 milion euro të kombinuara. (Të gjithë, domethënë, përveç një banori).

Duhet thënë se Lotaria e Spanjës funksionon ndryshe nga ato në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 2011, kishte 1.800 bileta me numrin e çmimit të parë, 58268. Për shkak se blerja e një bilete mund të jetë e kushtueshme për shumicën e njerëzve, organizatat vendore blejnë bileta dhe i ndajnë ato në pjesëmarrje më pak të kushtueshme. Në vitin 2011, Shoqata e Shtëpiake e Sodeto kishte shitur 1,200 të tilla për njerëzit që jetonin në qytet. Por se kush fitoi sa, është sekret. Mjafton të thuhet se çdo familje e vetme në Sodeto kishte të paktën një pjesëmarrës fitues, dhe disa kishin mjaft për t’i bërë ata milionerë.

Në një çast, Sodeto ishte bërë objekt i një eksperimenti të paqëllimshëm shoqëror: çfarë ndodh kur një bashkësi e tërë bujqësore e kapur nga borxhet befas bëhet shumë e pasur? Shtypi mbërriti shpejt. Marketingu rrëmbeu qytetin, duke përmbytur banorët me oferta të makinave sportive, diamante dhe pushime ekzotike. Bankierët treguan investime të ndryshme. Koshat e plehrave që rrallë kishin nevojë për zbrazje papritmas u mbushën me fletushka. Sodeto u krijua në 1950, një nga më shumë se 200 komunitete të planifikuara të krijuara nga ish-diktatori Francisco Franco. Për katër vitet e para, ishin vetëm shtatë familje, duke punuar tokën dhe duke u kujdesur për veten e tyre. Përfundimisht, më shumë se 65 familje u vendosën në qytet.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close