Covid-19

Studimi konfirmon pse ka më shumë dobi vaksinimi i të moshuarve fillimisht

Me zhvillimin e vaksinave të reja të koronavirusit në të gjithë botën, janë diskutuar disa mënyra për vaksinimin  e grupmoshave të ndryshme. Sipas një studimi të ri amerikan, përparësia e vaksinimit  të moshuarve, jo vetëm që shpëton jetën e tyre por dhe shumë vite të ardhshme jetë.

Por një studim tjetër ka treguar se kjo është e gabuar. Vaksinimi i të moshuarve, në fakt, shpëton shumicën e njerëzve nga njëra anë dhe në mënyrë të papritur  shton vitet për pjesën e jetës së mbetur. Studimi u botua në revistën Akademia Kombëtare e Shkencave (PNAS) duke analizuar të dhënat e marra nga SHBA, Gjermania dhe Koreja e Jugut dhe  marrë parasysh faktorë të ndryshëm si: mosha, sëmundjet ekzistuese, vaksinimet etj.

Rreziku i vdekjes nga koronavirusi rritet më shumë me moshën (me një normë prej rreth 11% për çdo vit. Pa vaksina, numri i njerëzve që do të vdisnin nga Covid-19 do të ishte shumë më i lartë tek të moshuarit sesa tek të rinjtë, pasi mbrojtja e të moshuarve përmes vaksinave në fund të fundit kursen shumicën e viteve të jetës. Sipas studimit, vaksinimi i një 90-vjeçari në SHBA kursen dy herë më shumë vite jetë sesa vaksinimi i një 75-vjeçari dhe gjashtë herë më shumë sesa vaksinimi i një 50-vjeçari.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: