Kulture

60 vjet muzeu kombëtar i Pavarësisë. Shpallur si muze ne 28 Nëntor të vitit 1962, sot kremton 60 vjetorin e vet

60 vjet muzeu kombëtar i Pavarësisë. Shpallur si muze ne 28 Nëntor të vitit 1962, sot kremton 60 vjetorin e vet, në një moment të rëndësishëm muzeu ka nisur fillimisht të funksionojeë si i tillë në vitin e largët 1936 deri ne 1939 ndërsa pas clirimit të vendit edhe si muze historik.

Në vitin 1962 mori statusin e muzeut te pavarësise ndërsa sot eshte muzeu i dytë kombëtar ne vend. Godina ku u mblodh qeveria e shtetit te pare shqiptar sot përcjell dokumenta dhe info te rendesishme mbi shpalljen e Pavarësise së vendit.

Ish drejtori i këtij muzeu ne festimet për 100 vjetorin e pavaresise Agron Shehu e cilëson si një muze me vlera te jashtëzakonshme ndërsa ajo që vlen lidhet me rritjen e ndjeshme të numrit të vizitorëve nga viti në vit .

Edhe drejtori Istref Dobi konfirmon vlerat por edhe materiale te rëndesishme për këtë muze.

Sabri Behramaj nga Mitrovica ka realizuar bustin e Isa Boletinit qe sot ndodhet pikerisht ne muzeun kombetar te pavaresise.

Deputeti Bujar Leskaj por edhe zv ministrja e kuktures Vilma Bello tregojne are cfare Ky muze përfaqeson dhe faktin qe sot eshte muzeu i te gjithe shqiorarëve dhe faktin qe duhet te vijoje te mbetet i tille .

Vesa Broja dr e muzeut ne Mitrovice tregon sa lidhje te rëndesishme ka pikërisht Mitrovica me Vlorën.

Per here te pare ky muze edhe me ciceronin e vogel,qe do te thote sa rendesi ka lidhja dhe njohja e femijeve me historine.

Muzeu i pavarësise keshtu ne 60 vjetorin e tij. Muzeu i dyte kombetar dhe nje nga me te vizituarit,nje numer në rritje nga viti në vit.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close