Kulture

Fakte interesante, për “Sheshin e Flamurit”

1️⃣ Sheshi i Flamurit ne Vlore eshte sheshi me Historik ne te gjitha trojet shqipfolese, ku perbehet nga Monumenti i Pavaresise , Obelisku i ngritjes se flamurit, varri i babait te kombit Ismail Qemalit (bej Vlora) , shatervani , muret e kalase se vlores dhe lulishtja e madhe.

2️⃣ Monumenti i Pavarësisë i ndërtuar nga Kristaq Rama, Muntaz Dhrami dhe Shaban Hadëri në vitin 1972 dhe i mbuluar me bronz, është i lartë 17 metra. Ai simbolizon Shpalljen e pavarësisë së Vilajeteve shqiptare nga Perandoria Osmane. Shqipëria u vetëshpall e pavarur në Vlorë më 28 nëntor 1912 nga Ismail Qemali. Në shpalljen e pavarësisë morën pjesë 83 delegatë nga të gjitha trevat shqiptare.

3️⃣ Aty ku mendohet se ka qene shtepia ku u ngrit flamuri u ndertua shtiza e flamurit, në vitin 1937, kur poeti Ali Asllani ishte Kryetar i Bashkisë së Vlorës, i cili ngriti “Shtyllen e Flamurit Kombëtar” te gjate 12 metra e cila simbolizon vitin 1912.

4️⃣ Varri Monumental i Ismail Qemalit, vepër e skulptorit Odhise Paskali ai është një monument i trashëgimisë kulturore i ndertuar ne vitin 1932.

5️⃣ Ne mes te Sheshit ndodhet shatervani ose 4 topat sic quhet ndryshe ose 4 vilajetet qe ai perfaqeson. Shatervani eshte nje tjeter monument i ndertuar ne vitet 1934 ne kohen kur Ali Asllani ishte kryetar bashkie i cili perzgjodhi arkitekt Italian per ndertimin e saj.

6️⃣ Lulishtja e madhe , eshte ajo cka ka mbetur nga lulishtja e sarajeve te familjes Vlora e cila ju dhurua qytetit te Vlores duke e quajtur “Lulishtja popullore”.

7️⃣ Rrënojat e kalasë së Vlorës ndodhen në qendër të qytetit, në lulishten prapa Monumentit të Pavarësisë. Ato datojne në shek. IV të erës sonë dhe i riforcuar dhe më vonë (shek. VI – fillim shek. VII).Ato jane monument kulture.

8️⃣ Cdo pervjetor paria e shtetit shqiptar transferohet ne Vlore, ne shenje respekti per diten e Flamurit, dhe Vlora cdo 28 nentor eshte kryeqyteti i Shqiperise.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close