Kulture

Flamingot në parkun Divjakë- Karavasta destinacion i bukur për fundjavën

Flamingot, zogjtë me qafën e hollë dhe të harkuar dhe me këmbët e hijshme, kanë “pushtuar” lagunën e vogël në pjesën jugore të parkut Divjakë-Karavasta, të njohur me emrin Godulla e Ushtarit.

Flamingot e reja popullojnë këtë zonë të qetë ku në censusin e një viti më parë u numëruan 9 mijë shpendë ujorë.

Zogjtë lozonjarë tërheqin vizitorë të shumtë në vëzhgimin e piruetave të tyre, herët në fillim dite dhe përshëndesin diellin në perëndimin e tij. Ata janë kthyer në një destinacion për turizmin e vëzhgimit të tyre në habitatet natyrore ku jetojnë.

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi, shprehet se “vitet e fundit është është shënuar një trefishim i numrit të shpendëve ujorë në zonën e parkut”.

“Përveç suksesit të moratoriumit të gjuetisë, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit po përmbyll takimet me grupet e interesit për rishikimin e përditësimin e kuadrit ligjor për mbrojtjen e faunës së egër, duke synuar mbrojtjen dhe shtimin e kësaj pasurie në mënyrë të qëndrueshme”, nënvizon ai.

Klosi shton se “për të gjithë të pasionuarit pas natyrës, kundrimi i shpendëve të shumtë në lagunat e vendit është një alternativë e bukur për fundjavën”.

Flamingot jetojnë gjithmonë në grupe, që nga grupet e vogla deri në qindra mijëra. Zogjtë ngrihen në ajër në grup dhe fluturojnë me qindra kilometra gjatë periudhës së shtegtimit. Fluturimi bëhet duke formuar radhë të gjata ose në formë V-je, derisa të arrijnë në vendmbërritjen e tyre – një liqen me ujë të kripur, që është vend i shkëlqyer për të ngritur folenë e për të rritur të vegjlit.

Zakonisht qindra flamingo mblidhen së bashku si një grup baleti uji. Të gjithë pastrojnë puplat e tyre rozë duke qëndruar me një këmbë në diell për orë të tëra. Madje me një këmbë ata edhe flenë.

Gjatësia e tyre shkon nga 81 deri ne 130 cm, por pesha e tyre trupore është e vogël, ajo shkon nga 2 – 3,6 kg. Duke kombinuar peshën dhe ngjyrën, flamingot janë ndër zogjtë më të dallueshëm nga të tjerët.

Ngjyra e flamingove është në varësi të ushqimit që hanë si edhe karkalecave, të cilat kanë përmbajtje të lartë karoteni, e cila i jep ngjyrën karotë në portokalli. /atsh

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close