Kulture

Përkujtohet në Vlorë 101 vjetori i vdekjes së njeriut të Pavarëisë së Shqipërisë, Ismail Qemalit, 24 Janar 1919

Përkujtohet në Vlorë 101 vjetori i vdekjes së njeriut të Pavarëisë së Shqipërisë, Ismail Qemalit, 24 Janar 1919.Homazhet e zhvilluara pranë varrit të “Ushtarit të Panjohur ” ku prehen edhe eshtrat e burrit të urtë të pavarësisë.Prezent në ceremonin përkujtimore kryetari bashkisë së Vlorës, Dritan Leli, prefekti i qarkut, Flamur Mamaj, si dhe kryetari i qarkut Evis Mocka.Për kryetarin Leli, nderimi i figurës së Ismail Qemalit, është një detyrë e të gjithëve për të shprehur mirënjohjen për veprën e këtij burri të urtë që i detyrohemi të gjithë. Ndalesa e rradhës ka qënë muzeu i pavarësisë, shtëpia e pavarësisë nga ku u ngrit Flamuri kuq e zi për ti dhënë liri vendit.

Sipas kryetarit Leli risi për këtë vitë është rikonstruksioni i plotë i kësaj godine, si dhe realizimi i një seti fotografikë i figurës së Ismail Qemalit nga viti 1870 deri më 1918.Leli gjithashtu prezanton për publikun bashkëpunimin me fondin shqiptar të zhvillimit dhe qeverinë e vendit në realizimin dhe financimin e projektit për rikonstruksionin e të gjithë sheshit përpara muzeut të pavarësisë, për ti dhënë atij një pamje më të qart për cdo turistë që dëshiron ta vizitoj duke e cliruar nga ndërtimet rreth e rrotull tij që po i marrin frymën. 101 vite më parë, burri i urtë i pavarësisë, Ismail Qemali, i njohur ndryshe edhe me emrin Ismail Bej Vlora, ndëroj jetë më 24 Janar 1919.Teksa në Vlorë tashmë përkujtohet figuria unikale e tij dhe vepra që la pas, e cila jeton ndër breza dhe do të jetoj përsakohë shqipëria do të jetë e lirë.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close