Kulture

Sevasti Qiriazi, nismëtarja e shkollës së vashave

Atdhetarja dhe nismëtarja e organizimit të arsimit shqip për femra, Sevasti Dako Qiriazi u nda nga jeta më 30 gusht 1949.

Ishte gruaja e parë shqiptare që studioi në “Robert College” në Stamboll.

Pas studimeve, në vitin 1891, ajo u kthye në Shqipëri dhe ndihmoi në ngritjen e shkollës së vashave në Korçë.

Së bashku me motrën e saj Parashqevi Qiriazin, ishin mësueset e para të kësaj shkolle. Ka hartuar dhe redaktuar një sërë tekstesh shkollore bashkë me të shoqin, Kristo Dakon. Ka qenë pjesëmarrëse në të dy kongreset e rëndësishme që hodhën themelet e alfabetit dhe arsimit shqiptar, Kongresin e Manastirit dhe atë të Elbasanit.

Sevasti Qiriazi ka bashkëpunuar ngushtë me grupet patriotike shqiptare që gjendeshin jashtë vendit dhe më së shumti me Ismail Qemalin. Në vitin 1920, u kthye në Shqipëri dhe hapi institutin femëror “Kyrias”. Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave publikon foton e portretit të saj si dhe një pjesë nga drama “Foleja Kombëtare” e cila gjendet në AQSH, vepër e institutit “Kyrias”./ATSH

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close