Kuriozitete

Adoleshentët bëjnë zbulimin spektakolar, identifikojnë katër planetë të rinj

Dy adoleshentë të moshës 16 dhe 18 vjeç kanë zbuluar katër planetë të rinj që rrotullohen rreth yllit më të ndritshëm të quajtur TOI-1233 dhe janë bashkë-autorë të një punimi të botuar në “The Astronomical Journal”, raporton Forbes.

Kjo është një arritje e rrallë e cilësuar si “goditja e çmimit të parë” nga mësuesi i tyre. Jasmine Wright , 18 vjeç dhe Kartik Pingle, 16 vjeç paguhen për katër orë punë çdo javë nga Qendra për Astrofizikën, Harvard & Smithsonian. Wright dhe Pingle zbuluan planetët rreth një ylli të quajtur  TOI-1233, ylli më i ndritshëm i njohur dhe i ngjashëm në madhësi dhe temperaturë me Diellin tonë.

Astronomët e rinj përdorën të dhëna nga Sateliti i NASA-s (TESS), një teleskop hapësinor që kërkon planetë . Ata gjithashtu përdorën të dhëna nga teleskopët me bazë tokësore. “Ne po shikonim për të parë ndryshime në dritë me kalimin e kohës,” tha Pigle. “Ideja është që nëse planeti kalon yllin, ose kalon para tij, do të mbulojë yllin dhe do të ulë shkëlqimin e tij.” “Unë isha shumë i ngazëllyer dhe shumë i tronditur,” tha Wright për zbulimin e tyre.

“Ne e dinim që ky ishte qëllimi, por për të gjetur një të vërtetë, një sistem multi-planetar dhe për të qenë pjesë e ekipit zbulues, ishte vërtet e mrekullueshme.” Planetët kanë temperatura mesatare nga 700 gradë F (371 gradë celsius) deri në 1500 gradë F (815 gradë celsius ) dhe nuk ka gjasa të ketë jetë.

Këto planetë janë nga i njëjti disk i materies, por kanë atmosferë dhe klimë të ndryshme për shkak të orbitave jo të njëjta. Të dy studentët kanë filluar karrierën e tyre në astronomi. Wright sapo është pranuar në një program 5 vjeçar Master në Astrofizikës në Universitetin e Edinburgut, Skoci, ndërsa Pingle planifikon të studiojnë matematikë ose astrofizikë pas diplomimit.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close