fbpx
Kuriozitete

Çfarë po ndodh me oqeanet?

Ndryshimi i klimës mund të fshijë shkëmbinjtë koralorë deri në vitin 2100. Sipas shkencëtarëve, rritja e temperaturave të sipërfaqes së detit dhe ujërave acidike ka të ngjarë të eliminojnë të gjitha habitatet e shkëmbinjve koralorë në të gjithë globin, raporton “indy100”.

Renee Setter, biogjeografe në Universitetin e Hawaii Manoa, tha në një deklaratë. Deri në vitin 2100, po duket mjaft e zymtë. Në fund të ditës, lufta ndaj ndryshimit të klimës është me të vërtetë ajo për të cilën ne duhet të mbrohemi, në mënyrë që të mbrojmë koralet dhe të shmangim stresorët e komplikuar.

Në fakt, shkatërrimi i habitatit të gumës së koralit tashmë po ndodh. Më pak se gjysma e shkëmbinjve nënujorë të botës aktualisht mund të konsiderohet se janë në “shëndet të mirë”, me një parashikim prej 70 deri 90% të shkëmbinjëve nënujorë koralë që zhduken gjatë 20 viteve të ardhshme.

Çfarë po ndodh?

Temperaturat globale të oqeanit janë në rritje dhe ky ujë i ngrohtë i vë stres shtesës së koralit, duke bërë që ata të lëshojnë algat simbiotike. Kjo do të thotë që koralet shumëngjyrëshe kthehen të bardha përmes një procesi të njohur si zbardhues koralesh. Ndërsa korali i zbardhur nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka vdekur, ekziston një shans më i lartë që korali të vdesë përfundimisht.

Ka përpjekje për të rivendosur habitatet e koraleve në të gjithë botën dhe shkencëtarët kanë zbuluar se cilat duhet të jenë fushat e fokusit për efikasitetin maksimal. Shkencëtarët rekomandojnë që të ndërmerren veprime urgjente për të adresuar temperaturat në rritje dhe acidifikimin e oqeanit.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button