Kuriozitete

Gjashtë fakte interesante për Berlinin

Berlini është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Gjermanisë, si dhe një nga 16 shtetet (land) e saj. Me një popullsi prej rreth 3.7 milion, Berlini është qyteti i dytë më i populluar në Bashkimin Europian dhe zona e shtatë më e populluar urbane në Bashkimin Europian.

  1. Ka rreth 6 milionë banorë nga më shumë se 180 vende.
  2. Rreth një e treta e sipërfaqes së qytetit përbëhet nga pyje, parqe, kopshte, lumenj, kanale dhe liqene.
  3. Berlin është një qytet ndërkombëtar i kulturës, politikës, medias dhe shkencës.
  4. Është qyteti me popullsi dhe sipërfaqe me e madhe në Gjermani, ndërkohë qe zë vendin e dytë në Evrope.
  5. Berlini shtrihet ne pjesën lindore te Gjermanisë dhe një largësi prej 70 kilometra e ndan atë nga kufiri polak. Përsa i perkeste fesë rreth 59 % e popullsisë janë ateiste, 22,3 % janë evangjelistë, 9,1 % janë katolike, 7,2 % e përbejnë besimet e tjera te krishtere, 6,1 % janë myslimane.
  6. Berlini ka tri universitete, katër shkolla të larta arti dhe muzike, 27 shkolla të larta profesionale të njohura nga shteti dhe shumë struktura kërkimore jashtëuniversitare të financuara nga fondet publike. Në të gjitha këto institucione studiojnë gjithsej 140.000 femra dhe meshkuj.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: