Kuriozitete

Gratë që nuk janë martuar dhe nuk kanë fëmijë janë grupi më i lumtur në popullatë, thotë një ekspert i njohur

Gratë që nuk janë martuar dhe nuk kanë fëmijë janë grupi më i lumtur në popullatë, thotë një ekspert i njohur. Paul Dolan, një profesor i shkencës së sjelljes në Shkollën Ekonomike në Londër, thotë se gratë beqare dhe gratë e pamartuara gjithashtu kanë më shumë gjasa të tejkalojnë gratë që janë te martuara. Ato janë gjithashtu edhe me te shendetshme.

Dolan thotë se të dhënat e fundit tregojnë se simbolet tradicionale të një kohe të gjatë të suksesit nuk janë domosdoshmërisht në përputhje me nivelet e lumturisë.

Dolan, i cili është autori më i shitur dhe kryen kërkime origjinale për matjen e lumturisë dhe shkaqet dhe pasojat, ka zbuluar se burrat përfitojnë më shumë nga martesa sepse “qetësohen”.

– Burrat marrin më pak rreziqe, fitojnë më shumë në punë dhe jetojnë më gjatë. Nga ana tjetër, gratë duhet të merren me të dhe vdesin më heret. Nën-grupi më i shëndetshëm dhe më i lumtur i popullatës janë gra që kurrë nuk janë martuar ose kanë pasur fëmijë. Njerëzit në martesë janë më të lumtur se nëngrupet e tjera të popullatës, por vetëm kur bashkëshortët e tyre janë në të njëjtën dhomë kur pyeten në prani te tyre. Kur bashkëshortët nuk janë të pranishëm, ata thonë se janë të pakënaqur – thotë ai.

– Ne kemi të dhëna të mira, të ndjekura nga të njëjtët njerëz me kalimin e kohës, por unë do të bëj një shërbim për shkencën akademike duke thënë: Nëse jeni burrë, atëherë duhet të martoheni, por nëse jeni grua, mos u shqetësoni – shton ai.

Libri i tij i fundit Happy Forever citon prova nga një studim që krahason nivelet e kënaqësisë dhe shqetësimit midis të martuarve, njerëzve të pamartuar, divorcuar, dhe vejushat.

Njerëzit jo të martuar raportuan nivele më të ulëta të mjerimit sesa personat e martuar, të cilët u pyetën kur bashkëshorti i tyre nuk ishte i pranishëm. Studime të tjera matën përfitimet financiare dhe shëndetësore të martesës. Dolan thotë se burrat kanë përfitime më të mëdha shëndetësore nga martesa sepse ata marrin më pak rreziqe, ndërsa shëndeti i grave nuk ka ndikuar në përgjithësi në martesë. Por gratë e martuara të moshës së mesme kishin më shumë rrezik nga sëmundje fizike dhe mendore sesa bashkëmoshatarët e tyre të pamartuar.

Përkundër avantazheve të grave të pamartuara pa fëmijë, Dolan thotë se fakti që martesa dhe fëmijët shihen si një emblemë tradicionale, e vendosur e suksesit, do të thotë që stigma mund t’i bëjë disa gra të ndjehen të pakënaqur.

– Ju shikoni një grua në të 40-at e saj që kurrë nuk pati fëmijë. “Damn, apo jo? Ndoshta ai do të takojë njeriun e vërtetë dhe kjo do të ndryshojë, “thonë njerëzit. Jo, mbase ai do të takojë një person të gabuar dhe kjo do të ndryshojë. “Ndoshta ai do të takojë dikë që do ta bëjë atë më pak të lumtur dhe të shëndetshëm dhe ajo do të vdesë më shpejt.”

Dolan thotë se fëmijët mund të jenë të dëmshëm për mirëqenien e njerëzve, duke thënë se shumë prindër fshehurazi pajtohen me një koleg të mirënjohur akademik, i cili dikur thoshte se i pëlqente ekzistenca e fëmijëve të tij, por jo prania e tyre.

“Do të ishte e tmerrshme nëse diçka do t’u ndodhte atyre, por përvojat që kemi me fëmijët janë kryesisht të mjerueshme”, tha Dolan, duke shtuar se fëmijët janë një përvojë e jashtëzakonshme për disa njerëz, ndërsa shumë nuk janë, dhe ideja që ne nuk mund të flasim hapur pse kjo është kështu mund të jetë një problem i madh.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close