Kuriozitete

Kjo pemë mahnitëse po rritet me 40 lloje të ndryshme frutash

Një artist bashkëkohor i quajtur Sam Van Aken po ndryshon të gjithë konceptin e artit, duke shtyrë kufijtë e modeleve tradicionale. Ne nuk mund të gjejmë një pemë në natyrë që rrit fruta të shumta dhe shkëndija me ngjyra të ndryshme. Sidoqoftë, kjo pemë është me të vërtetë dhe frutat që prodhohen mund të hahen.

Cila është ideja pas kësaj peme?

Van Aken lindi dhe u rrit në një fermë në Reading, Pensilvani dhe sot ai punon në Shkollën e Artit në Universitetin Siracuse si profesor i asociuar. Ai filloi të punojë në këtë projekt në vitin 2008 kur u njoh me mbylljen në pritje të një kopshti 3-hektarësh në Stacionin e Eksperimenteve Bujqësore të Shtetit në New York. Ai u nxit nga oferta për të realizuar krijimin e tij të mrekullueshëm dhe e mori punën në duart e tij.

Pemishtja ishte shtëpi për një gamë të gjerë të varieteteve vendase të frutave prej guri. Ndërsa Sam kishte një njohuri të madhe për bujqësinë, ai e dinte që disa nga variantet e rralla të frutave ishin në rrezik. Ai kaloi vite duke zbuluar mënyrën më të mirë për të krijuar një pemë me shumë fruta me fruta të ngrënshëm. Qëllimi i tij ishte të shartonte pjesë nga pemë të shumta në pemishte dhe të krijonte një pemë të vetme. Ai krijoi me sukses pemën më unike duke përdorur metodën e shartimit të klipit.

Pasi Sam zgjodhi një ty të veçantë të kopshtit, ai filloi procesin e shartimit të sythave nga më shumë se 250 variante të frutave prej guri. Koha më e mirë për të bërë këtë procedurë është gjatë sezonit të pranverës. Pasi të bëhet shartimi, sythat fillojnë të shërohen dhe më pas rriten më vete.  Në vitin 2014, ishin 16 pemë prej 40 Frutash të prodhuara nga ai dhe sot janë 20 pemë të këtij lloji. Pemët mund të gjenden në koleksione private, si dhe në kopshte dhe muze, për publikun për t’i parë ato. Ato mund të shihen në Massachusetts, Arkansas, New Jersey, California, dhe natyrisht, New York, ku ishte vendosur pemishtja fillestare.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexo edhe:

Close
Back to top button
Close
%d bloggers like this: