Kuriozitete

“Një gabim që rrezikon rëndë shëndetin”/ Paralajmëron ekspertja: Çdo ushqim duhet të ngrihet dhe ruhet në mënyrë të sigurt

Ngrirja e ushqimit është një zgjidhje praktike dhe e zakonshme por duhet t’i kushtoni vëmendje disa detaje për sa i përket shëndetit. Çdo ushqim duhet të ngrihet dhe ruhet në mënyrë të sigurt. Ekspertja ushqimore, Ebru Akda? dha disa paralajmërime të rëndësishme për këtë temë.

Sipas Akda, e cila thotë se ekzistojnë 4 metoda të rëndësishme që mund të përdoren për shkrirjen e ushqimeve, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet artikujve të mëposhtëm:

– Frigoriferi: Ushqimi duhet të jetë në një enë të veçantë në mënyrë që uji të mos bjerë në kontakt me ushqimet e tjera gjatë shkrirjes.

– Mikrovalë: Manuali i furrës me mikrovalë duhet të lexohet për kohën dhe temperaturën e duhur.

– Uji i ftohtë: Nëse uji nxehet gjatë shkrirjes në një enë të mbushur me ujë të ftohtë, duhet të ndërrohet.

– Gatim direkt: Është e rëndësishme që të ngrini ushqimin në pjesë që mund të gatuani.

“Shtimi e mikroorganizmave ndalon kur ushqimet ngrihen dhe riprodhimi fillon me shpejtësi pas shkrirjes. Prandaj shkrirja është shumë e rëndësishme”, tha Akda?. Ajo shprehet se ushqimet e ngrira duhet të shkrihen dhe të përdoren vetëm njëherë pasi përndryshe rrezikoni shëndetin.

Ajo thotë se e shkrini ushqimin dhe më pas e fusni në ngrirje sërish “mikroorganizmat do të riprodhohen në këto ushqime dhe njerëzit do të rrezikohen nga helmimi kur t’i konsumojnë këto ushqime”.

Duket theksuar se ri-ngrirja e ushqimeve, veçanërisht ato shtazore pasi janë shkrirë një herë është një proces i rrezikshëm. “Një mish i shkrirë nuk mund të ngrihet përsëri. Përndryshe, kjo do të çojë në helmim. Në kushte normale, nëse ngrini pulën pasi e keni blerë, mund të qëndrojë në ngrirje deri në 1-2 vjet.

Por nëse ngrihet përsëri, do të shkaktojë helmim.”, thotë ajo. Ekspertja thekson gjithashtu se është e rëndësishme të tregohet kujdes dhe me produktet e dimrit dhe ushqimet e konservuara të bëhen me metodat e duhura. Kjo pasi sjellin rrezikun e bakterit ‘Clostridium botulinum’.

Akda? tha: “Është e pranishme në çdo ushqim (produkte mishi, ushqim deti, qumësht, perime, etj.) më i lartë se pH 4.6 (d.m.th., aciditet i ulët) Mund të zhvillohet dhe të prodhojë toksina, madje edhe 1 gram e kësaj toksine është mjaft e fortë për të vrarë 1 milion njerëz.

Për të neutralizuar toksinën vdekjeprurëse, produkti duhet të zihet në 121°C për 15-20 minuta. Për këtë ju nevojitet një tenxhere me presion me të cilën mund të kontrolloni presionin dhe temperaturën. Jo çdo tenxhere me presion mund të plotësojë kushtet e nevojshme.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close