fbpx
Kuriozitete

Shkencëtarët zbulojnë 4 lloje të peshkaqenëve që mund të ‘ecin’

Disa peshkaqenë mund të ecin, por jo ata të të frikshmit. Ata gjithmonë kanë ecur, ose diçka e tillë, prej 9 milion vjetësh. Këto peshkaqenë mund të jenë më të evoluarit në llojin e tyre.  Këto deklarata kanë ardhur nga Studimet Detare dhe të Ujërave të Ëmbla.

Shkencëtarët që merren me studimin e peshkaqenëve, për vite me rradhë kanë analizuar ADN-në e e të vetmit peshkaqen të njohur që mund të ecte për të përcaktuar kohën e evoluimit të tyre. Ata gjetën 4 lloje të tjera peshkaqenësh. Speciet më të reja mund të kenë evoluar 2 milion vjet më parë. Mendohet se peshkaqenët janë më të vjetër se dinosaurët, duke dominuar jetesën detare për më shumë se 400 milion vjet. Pra, fakti që peshkaqenët vazhdojnë të evoluojnë edhe ditët e sotme është diçka e jashtëzakonshme.

Peshkaqenët që ecin, të quajtur edhe peshkaqenë “epauletë” për njollat e tyre që ngjasojnë me dekoret ushtarake, “ecin” nëpëmjet mollëzave të tyre muskulore për t’u ushqyer me peshq të vegjël përgjatë shkëmbinjve nënujorë të cekët dhe me barishtet e detit.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button