Kuriozitete

Shkencëtarët zbulojnë pikturën 17,300 vjeçare të një kanguri

Shkencëtarët australianë kanë zbuluar një pikturë 17,300 vjeçare të një kanguri, një nga më të vjetrat të zbuluara  ndonjëherë në vend. Vepra e artit me përmasa 2m ishte pikturuar me okër të kuqe në tavanin e një strehe shkëmbi, në rajonin Kimberley të Australisë Perëndimore.

Mosha e saj u përcaktua nga radiokarburet që datojnë nga foletë antike të grerëzave.Studiuesi Damien Finch, nga Universiteti i Melburnit tha se piktura është midis 17,500 dhe 17,100 vjet e vjetër. Gjetjet u botuan të martën në revistën “Nature Human Behavior”. Ndërsa bashkëautori i studimit Dr Sven Ouzman, nga Universiteti i Australisë Perëndimore, shtoi se mund të ketë një lidhje midis pikturës kangur dhe artit antik nga rajone të tjera.

“Ky imazh portreti kangur është vizualisht i ngjashëm me pikturat shkëmbore nga ishujt në Azinë Juglindore që datojnë më shumë se 40,000 vjet më parë, duke sugjeruar një lidhje kulturore, ” dhe duke lënë të kuptohet se arti në Australi është akoma më i vjetër.

Në fillim të këtij viti, studiuesit gjetën pikturën më të vjetër në botë në shpellën e kafshëve, një përshkrim 45,000-vjeçar të një derri në madhësinë e jetës, në ishullin Sulaëesi në Indonezi. Në Afrikën e Jugut, një vepër e ngjashme e krijuar 73,000 vjet më pare, besohet të jetë vizatimi më i vjetër i njohur.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close