Kuriozitete

Si do ishte gjuha shqipe nëse miratohej Alfabeti i Elbasanit?

Arkivi prezanton një model të një shqipeje, referuar llojit të gërmave, që ndryshe quhej Alfabeti i Elbasanit.

“Nëse nuk kuptoni çfarë shkruhet më lart, nuk keni faj.

Alfabeti i Elbasanit u krijua në shekullin e 18-të me qëllim që gjuha shqipe të kishte shkrimin e vet të veçantë të pabazuar në alfabetet latine, greke, cirilike e arabe, që deri asokohe shkruhej.

Ndaj, ‘Ky mund të ishte alfabeti i gjuhës shqipe’ edhe sot, siç thotë teksti i shkruar në alfabetin e Elbasanit më sipër, nëse Kongresi i Manastirit nuk vendoste për alfabetin e Stambollit (që nuk u zbatua në praktikë) dhe atë latin (që triumfoi në praktikë).E për ata pak që e njohin si alfabet, testi për sot është, çfarë domethënë ky tekst:Dok: Anonimi i Elbasanit, tekst i shkruar në alfabetin homonim. Përmasat: 9.7 x 7 cm”, shkruan Arkivi Shtetëror për faktin pak të njohur në fjalë./Ekskluzive

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close