Kuriozitete

Si ndikon fundjava në përmisimin e shëndetit tonë?

Pothuajse të gjithë, madje edhe personat e punësuar, duhet të presin me padurim fundjavën, kur shumica e njerëzve kanë një rritje të humorit, sugjeron një studim i ri.

Pjesëmarrësit në studim shpesh raportuan humor më të mirë, vitalitet më të madh dhe më pak dhimbje dhe dhimbje nga e premtja në mbrëmje deri të dielën pasdite në krahasim me pjesën tjetër të javës.

“Punëtorët, edhe ata me punë interesante dhe me status të lartë, janë vërtet më të lumtur në fundjavë”, tha studiuesi i studimit Richard Ryan, një profesor i psikologjisë në Universitetin e Rochester.
Studiuesit gjurmuan gjendjen shpirtërore të 74 të rriturve nga mosha 18 deri në 62 vjeç, të cilët punonin të paktën 30 orë në javë. Për tre javë, subjektet u kontaktuan në mënyrë të rastësishme në pager tri herë gjatë ditës dhe iu kërkua të plotësonin një pyetësor të shkurtër që përshkruante aktivitetin në të cilin ishin të angazhuar në atë moment.

Duke përdorur një shkallë me shtatë pikë, ata vlerësuan ndjenjat pozitive si lumturia, gëzimi dhe kënaqësia, së bashku me ndjenjat negative si ankthi, zemërimi dhe depresioni. Ata raportuan gjithashtu simptoma fizike të stresit, si dhimbje koke, probleme me tretjen, sëmundje të frymëmarrjes ose energji të ulët.
Burrat dhe gratë që punojnë në të gjitha profesionet ndiheshin më mirë mendërisht dhe fizikisht gjatë fundjavave, pavarësisht nga të ardhurat, orët e punës, arsimi, mosha ose statusi martesor, zbuluan studiuesit.

Për të kuptuar pse, kërkuesit u kërkuan pjesëmarrësve të tregonin nëse ndiheshin të kontrolluar kundrejt autonomisë në detyrën që u angazhuan në momentin që u faqosën. Pjesëmarrësit vunë re gjithashtu se sa të afërt ndiheshin me ata përreth tyre dhe sa kompetent e perceptonin veten për të qenë në aktivitetin e tyre.

Nuk është çudi: fundjavat shoqëroheshin me ndjenja të ngritura të lirisë dhe afërsisë – pjesëmarrësit thanë se ishin më shpesh të përfshirë në aktivitete që zgjidhnin vetë dhe kalonin kohë me miqtë e ngushtë dhe anëtarët e familjes. Njerëzit gjithashtu ndiheshin më kompetent gjatë fundjavës sesa në punë.

“Larg nga joserioziteti, koha relativisht e papenguar në fundjavë ofron mundësi kritike për lidhje me të tjerët, eksplorimin e interesave dhe relaksimin – nevoja themelore psikologjike që njerëzit duhet të jenë të kujdesshëm për të mos i mbushur me punë të tepërt”, tha Ryan.

Në të kundërt, java e punës “është e mbushur me aktivitete që përfshijnë kontrolle të jashtme, presione kohore dhe kërkesa për sjellje që lidhen me punën, kujdesin ndaj fëmijëve dhe kufizime të tjera,” shkruajnë autorët në numrin e janarit të Journal of Social and Clinical Psychology. Punëtorët gjithashtu mund të kalojnë kohë mes kolegëve me të cilët ndajnë lidhje të kufizuara emocionale.

“Gjetjet tona theksojnë se sa e rëndësishme është koha e lirë për mirëqenien e një individi,” tha Ryan.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close