Kuriozitete

Studimi: Toka po bëhet 5,200 ton më e rëndë çdo vit

Toka po bëhet 5.200 ton më e rëndë çdo vit, dhe e gjitha është në sajë të një grumbullimi pluhuri, tregon një studim i ri. Një ekip studiuesish në Francë, Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. kanë studiuar sa pluhur jashtëtokësor mbledh Toka ndërsa kryen orbitën e saj vjetore rreth diellit.

Grimcat e pluhurit jashtëtokësor, të njohura gjithashtu si mikrometeoritë, zakonisht maten midis disa molekulave dhe 0,1 mm, dhe nuk është e pazakontë që ato të bien në sipërfaqen e Tokës. Gjatë dy dekadave të fundit, shkencëtarët kanë mbledhur grimca jashtëtokësore nga tre gropa dëbore të hapura në Antarktidë.

Raporti, i titulluar ‘Fluksi i mikrometeoritit në Dome C (Antarktida), duke monitoruar mbledhjen e pluhurit jashtëtokësor në Tokë’, i cili u botua në Letrat e Tokës dhe Shkencave Planetare zbuloi se këto grimca përbëjnë 5,200 tonë metrikë ekstra pesha në Tokë çdo vit. Shkencëtarët thanë se vendndodhja specifike që mikrometeoritet u mblodhën ofron kushte unike të ruajtjes sepse nuk ka ujë të pranishëm për të shkatërruar grimcat.

‘Për të parandaluar ndotjen e mundshme antropike për shkak të aktiviteteve në stacion, mostrat e borës u nxorën me thellësi më të mëdha se 2 metra,’ thanë shkencëtarët. Dëbora u nxorr duke përdorur sharra dhe lopata. Shkencëtarët thanë se ata gërmuan deri tani për të arritur në mostrat e borës që ishin depozituar më herët se viti 1995, vit që shënon fillimin e pranisë njerëzore në zonë.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: