Kuriozitete

Tri “super lopët” e klonuara, që po prodhojnë shumë më tepër qumësht

Shkencëtarët në Kinë kanë klonuar me sukses lopët që prodhojnë shumë më shumë qumësht se një lopë normale. Sipas tabloidit kinez The Global Times, këto janë klonime të lopëve shumë produktive të racës holandeze Holstein Friesian.

Ato kanë lindur në rajonin Ningxia të Kinës, siç raportohet nga një gazetë lokale, dhe janë edukuar nga shkencëtarët nga Universiteti Northwest i Shkencës dhe Teknologjisë Bujqësore dhe Pylltarisë, ndërkohë që mund të prodhojnë deri në 18,000 litra qumësht në vit dhe rreth 100,000 litra gjatë jetës së tyre.

Për krahasim, një lopë “normale” në MB prodhoi 8,206 litra qumësht në vitin 2021, sipas Ministrisë së Mjedisit, Ushqimit dhe Çështjeve Bujqësore të Kinës.

Siç raportoi Ningxia Daily, pak para Vitit të Ri Kinez, tre viça të klonuar u krijuan në rajonin Ningxia. Vetëm pesë nga 10,000 racat e zakonshme të gjedheve të Kinës mund të prodhojnë aq qumësht sa një “super lopë”, thanë shkencëtarët për Global Times dhe udhëheqësi i projektit Jin Yaping tha se ekipi i tij kishte “rimishëruar” super lopët për të ndihmuar në rritjen e prodhimit të qumështit në Kinë, gjë që. importon 70% të lopëve të saj qumështore.

“Do të na duhen dy deri në tre vjet për të ndërtuar një tufë me më shumë se një mijë super lopë si një bazë solide për të përballuar varësinë e Kinës nga lopët e huaja qumështore”, tha Jin për gazetën.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close