Kuzhina

Intoleranca ndaj laktozës: Si mund të trajtohet?

“Nuk është njësoj si një alergji ndaj qumështit, është më shumë një shqetësim sesa një reagim i tepruar i sistemit imunitar. Kjo praktikisht do të thotë se shumë njerëz me intolerancë ndaj laktozës mund të konsumojnë sasi të vogla ushqimesh që përmbajnë laktozë, pa pasur asnjë simptomë”, shpjegon z. Karolos Papalazarou, Dietolog – Nutricionist Klinik, Bashkëpunëtor i Spitalit Metropolitan . Më pas, zoti Papalazarou u përgjigjet pyetjeve më të shpeshta në lidhje me intolerancën ndaj laktozës dhe sugjeron disa ndryshime dietike që do të ndihmojnë në jetën e përditshme të intolerantëve.

Cilat simptoma duhet të na bëjnë të mendojmë?
Simptomat e intolerancës ndaj laktozës shfaqen zakonisht 30 minuta ose deri në 2 orë pas konsumimit të ushqimit që e përmban dhe kanë të bëjnë kryesisht me sistemin gastrointestinal, si fryrje, gazra, diarre, të përziera, ndërsa më rrallë shfaqen edhe simptoma si migrena dhe aknet.

Në cilat ushqime gjejmë laktozë?
Laktoza është një sheqer që gjendet në qumësht dhe në produktet e qumështit. Për të tretur siç duhet këtë sheqer, zorra e hollë duhet të prodhojë sasi të mjaftueshme të enzimës së quajtur laktazë.

Por cila është arsyeja e prodhimit të reduktuar të laktazës?
1. Historia gjenetike/familjare
Pamundësia për të prodhuar laktazë ndonjëherë mund të jetë e lindur (zakonisht në rastet që shfaqen që në adoleshencë), ndërkohë që ka popullata që shfaqin intolerancë ndaj laktozës më shpesh se të tjerat.
2. Mosha
Me kalimin e moshës, prodhimi i laktazës zvogëlohet, duke çuar në intolerancë tek njerëzit që në moshë më të re nuk kishin shenja të dukshme të intolerancës ndaj laktozës.
3. Gjendjet patologjike
“Në disa raste, intoleranca ndaj laktozës mund të rezultojë gjithashtu nga operacioni, lëndimi, sëmundjet dhe madje edhe trajtime të caktuara. Gjendjet e zakonshme që mund të kontribuojnë në shfaqjen e tij janë gastroenteriti, sëmundja e Crohn, koliti ulceroz, sëmundja celiac dhe kandidiaza. Edhe rastet e gripit mund të shkaktojnë intolerancë (megjithatë, simptomat shpesh zbehen me kalimin e kohës). Përveç kësaj, marrja e medikamenteve, duke përfshirë disa antibiotikë për periudha të gjata kohore, mund të prishë shëndetin e zorrëve dhe të kontribuojë në intolerancën ndaj laktozës”, thekson eksperti.
4. Stresi
Situatat stresuese zakonisht pranohen se ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin e sistemit gastrointestinal, duke shkaktuar disa simptoma, duke përfshirë uljen e prodhimit të laktazës.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close