Kuzhina

Lista e ushqimeve me vitaminat dhe mineralet e duhura për gratë

Vitamina D gjendet tek peshku ton, salmoni dhe qumështi pa yndyrë.

Kalçiumi

Kalciumi është një mineral i dobishëm për kockat dhe për shmangien e osteoporozës. Për më tepër, kalciumi përmirëson ndërlidhjen mes trurit dhe muskujve.

Vajzat e moshës nga 9 deri në 18 vjeç kanë nevojë për 1,300 miligramë kalcium në ditë. Gratë kanë nevojë për 1,000 mg kalçium çdo ditë. Pas menopauzës, trupi ka nevojë për 1,200 kalçium në ditë.

Kalciumi gjendet tek produktet e bulmetit, lëngu i portokallit, salmoni dhe barishtet.

Hekuri

Hekuri është i nevojshëm për qelizat e gjakut dhe transportin e oksigjenit në organizëm. Gjatë ciklit menstrual gratë kanë nevojë për shumë hekur.

Edhe gratë shtatzëna kanë nevojë të madhe për hekur. Gjatë shtatzanisë ato duhet të konsumojnë 27 mg hekur në ditë. Pas moshës 51 vjeçare ato mund të konsumojnë 8 mg hekur në ditë.

Hekuri gjendet tek mishi i kuq, mishi i pulës, produktet e detit, fasulet, spinaqi, çokollata e zezë.

Kujdes me suplementët

Disa suplementë mund të rrisin rrezikun e disa problemeve shëndetësore, sidomos nëse merren në të njëjtën kohë me medikamentet.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close