Lajme

14 Qershor, Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut! Qytetarët nga Vlora dhurojnë gjak

Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut Çfarë mund të bësh? Dhuro gjak! Dhuro tani! Dhuro gjithmonë! 14 Qershor 2021 Çdo vit në 14 qershor, në vende të ndryshme të botës kremtohet Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut, një ngjarje e rëndësishme e cila shërben për të rritur ndërgjegjësimin rreth nevojës së produkteve të sigurta të gjakut, si dhe për të falenderuar të gjithë dhuruesit që me këtë gjest shpëtojnë jetë.

Gjaku është një pasuri e çmuar e jetës, si në ndërhyrje të planifikuara ashtu dhe në situata emergjence. Ai ndihmon shumë pacientë që vuajnë nga sëmundje kërcënuese për jetën, të jetojnë më gjatë e me një cilësi më të mirë, gjithashtu ndihmon për kryerjen e trajtimeve mjekësore e ndërhyrjeve kirugjike.

Gjaku është jetësor në trajtimin e emergjencave të të gjitha llojeve si katastrofa natyrore, aksidente, konflikte me armë etj., dhe shpëton jetë në situata të caktuara gjatë kujdesit perinatal.

Fokusi i fushatës së këtij viti Jeta dhe shëndeti i miliona njerëzve preken nga fatkeqësitë çdo vit. Në dekadën e fundit, fatkeqësitë kanë shkaktuar më shumë se 1 milion vdekje, me më shumë se 250 milionë njerëz të prekur çdo vit.

Fatkeqësitë natyrore si tërmetet, përmbytjet dhe stuhitë krijojnë nevoja të konsiderueshme për gjak në shërbimet shëndetësore. Po ashtu, fatkeqësitë e shkaktuara nga njeriu, si aksidentet rrugore dhe konfliktet me armë. Këtë vit fushata do të fokusohet në dhurimin e gjakut në situata emergjence.

Në çdo situatë emergjence, tek të gjithë lind pyetja: Çfarë mund të bëj unë? Si mund të ndihmoj? Prandaj jo pa qëllim slogani për vitin 2021është: “Çfarë mund të bësh?”, “Dhuro gjak! Dhuro tani! Dhuro gjithmonë!”

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: