Lajme

343 kartëmonedha të falsifikuara në 2022, BSH merr masa të reja

Nga 157 milionë copë kartëmonedha të hedhura në treg, 343 prej tyre janë identifikuar si të falsifikuara gjatë vitit 2022. Sipas Bankës së Shqipërisë, hedhja në treg e monedhave të reja me elemente më të larta të sigurisë, ka ulur numrin e monedhave të falsifikuara në qarkullim.

Pavarësisht sigurisë së lartë të kartëmonedhave të reja, për të frenuar më tej këtë fenomen Banka e Shqipërisë ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me Ministrinë e Brendshme dhe Prokurorinë e Përgjithshme. Marrëveshja u firmos nga guvernatori i BSH Gent Sejko, ministri i Brendshëm Bledi Çuçi dhe prokurori i Përgjithshëm Olsjan Cela. Kjo marrëveshje ka ardhur si masë e shtuar ndaj sigurisë pasi falsifikuesit përpiqen të ecin me hapin e teknologjive të reja për aktivitetin e tyre, ka thënë guvernatori Sejko.

Policia e Shtetit dhe Prokuroria përmes marrëveshjes së nënshkruar me Bankën e Shqipërisë synojnë të rrisin identifikimin e rasteve dhe marrjen e masave parandaluese në kohë. Ndërkohë ministri Bledi Çuçi gjatë fjalës së tij  ka bërë me dije se ne policinë e shtetit është ngritur një zyrë qendrore kundër falsifikimit të monedhave.

“Sot në Policinë e Shtetit është krijuar zyra qendrore kundër falsifikimit të monedhave. Do ndihmojmë shumë në dokumentimin e sasive të konfiskuara dhe një lloj baze të dhënash për makineritë që përdoren”, u shpreh ministri Bledi Çuçi. Sa i përket monedhave metalike, sipas Bankës së Shqipërisë prerja 50 Lekë është e vetmja që rezulton e falsifikuar, me 79 copë për vitin 2022.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close