fbpx
Lajme

Buxhetit të shtetit i mungojnë 262 milionë euro në shtatë muaj

Buxhetit i shtetit ka arkëtuar 262 milion euro ose 32,6 miliard lekë më pak për periudhën janar-korrik në krahasim me një vit më parë. Ekspertët e vlerësojnë këtë fakt si një kambanë alarmi për ecurinë ekonomike në këtë kohë pandemie.

Selami Xhepa deklaron se pas stabilizimit të ekonomisë rishikimi i taksave në rritje është i pashmangshëm. “Ka një mori gropash që janë krijuar në sistem që e përkeqësojnë mjaft administrimin fiskal dhe të ardhurat buxhetore…ndoshta në vitet e ardhshme mendoj që të do të jetë i padiskutueshëm një rishikim i taksave, ndoshta drejt rritjes,” thotë Xhepa.

Deficiti dhe borxhi publik vlerësohen në nivele të rrezikshme për financat shqiptare. Eksperti Azmi Stringa thekson se ulja e borxhit mund të arrihet vetëm duke ulur shpenzimet dhe duke luftuar informalitetin “ Nëse flasim për një borxh prej 80 për qind për një vend si Shqipëria, është në nivele shumë të larta dhe duhet të jemi shumë të kujdesshëm,” sqaronai.

Rënien e të ardhurave në buxhet Xhepa e lidh me planifikimet jo-reale të ministrisë por edhe me rënien e konsumit dhe të turizmit. Kurse Stringa deklaron se ulja e të ardhurave me 12 % gjatë këtij viti tregon se rimëkëmbja ekonomike mbetet minimale. Efektin kryesor në rënien e të ardhurave në arkën e shtetit e ka dhënë TVSH-ja që tregon se konsumi mbetet i dobët,tatim-fitimi dhe tatimi mbi të ardhurat personale.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button