Lajme

Çelësi i harruar solli tragjedinë më të madhe hekurudhore në Greqi, publikohen audiopërgjimet e punonjësve

Bisedat mes makinistëve të  trenit Intercity 62  dhe stacionistit të Larisës u zbuluan nga “Proto Thema”. Siç rezulton nga biseda, stacionisti pa e kuptuar i udhëzon të futen në bordurë dhe të vazhdojnë udhëtimin nga Selaniku.

Drejtuesit e mjeteve nuk janë habitur nga drita e kuqe që kanë parë përballë, pasi sistemi i sinjalistikës së dritës nuk funksiononte. Në fakt, siç thanë burimet hekurudhore, komandanti i stacionit as që e kishte kuptuar që treni kishte hyrë në binar të kundërt, ndaj nuk kishte mundësi të korrigjonte gabimin e tij në pak minutat e mbetura.

Shoferi  – A po dëgjon Larisa?

Drejtori i stacionit  – Ai dëgjon. Me numrin 47 kaloni semaforin e kuq të daljes në semaforin e ri të hyrjes së Poros.

Shoferi  – Basil, po iki?

Pas aksidentit tragjik ku vdiqën 43 persona, në Greqi shpërthejnë protestat
Shefi i stacionit  – Po largohesh, po largohesh.

Shoferi  – U krye.

Drejtori i stacionit  – Paç fat.

Ka një dialog midis shefit të stacionit dhe bravandreqës, i cili zbulon atë që ndodhi:

Nëpunësi i stacionit hekurudhor : Shef, duhet të kthehem?

Mjeshtri i stacionit  – Jo, jo ashtu siç është sepse vijon 1564.

Nëpunësi i stacionit hekurudhor  – U krye, mirë, do ta lë ashtu siç është diagonalisht.

Kjo bisedë e shkurtër zbulon se çfarë ndodhi në të vërtetë: bravandreqësi e pyeti drejtuesin e stacionit nëse ai duhej ta kthente çelësin drejt – kështu që treni do të vazhdonte në linjën normale, pa problem. Megjithatë, drejtori i stacionit i tha atij se një tren lokal do të përdorte diagonalen, gjë që e bëri. Por më pas drejtuesi i stacionit harroi të kthente çelësin, kështu që treni hyri në ‘drejtimin e kundërt’.

Dialogët janë formalë – pasi drejtuesit e trenit nuk kishin asnjë arsye për të vënë në dyshim urdhrin e  komandantit të stacionit , pasi besonin se ai kishte kontaktuar kolegun e tij në stacionin tjetër, në Neios Poros, dhe konsideronte se linja ishte e lirë. Vihet re se në këtë ditë të veçantë janë regjistruar disa probleme teknike, si pasojë e të cilave pjesë të linjave janë mbyllur me intervale.

Vetë Intercity ishte nisur në orën 22:48 me 48 minuta vonesë nga stacioni hekurudhor i Paleofarsalos – dhe mbërriti në “takimin e vdekjes” me trenin  tregtar pak minuta pas orës 23:00.

Shefi i stacionit, pasi fillimisht pretendoi se kishte “kyçur” trenin në shinat e duhura “por nuk iu bind sistemit”, pranoi gabimin e tij fatal në pyetje dhe përballet me një akuzë të rëndë për vrasje.

Treni, me të paktën 342 pasagjerë, u përplas kokë më kokë me një tren tregtar që udhëtonte në drejtim të kundërt, duke shkaktuar që tre vagonët e parë të dilnin nga shinat dhe te shkrumboheshin.

Deri më tani, zjarrfikësit kanë gjetur 43 të vdekur – por autoritetet besojnë se numri përfundimtar do të jetë më i lartë pasi 19 janë ende të zhdukur. Bëhet fjalë kryesisht për studentë meshkuj dhe femra, të cilët po ktheheshin në shkollat ​​e tyre pas tre ditëve të së hënës së pastër.

 

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close