Lajme

Dita botërore e zemrës/ 50% e shqiptarëve me kolesterol të lartë, rrezik për probleme kardiake

1 milion e 400 mijë shqiptarë ose 50% e popullsisë në vend vuan nga yndyrat e larta në gjak.

Niveli i lartë i kolesterolerit apo dislipidemia siç njihet ndryshe, është faktori i dytë për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Mjekët bëjnë thirrje për kujdes dhe kontrolle periodike pasi  zemra nuk fal. Në ditën botërore të zemrës , kardiologët tërheqin vëmendjen për kujdes edhe ndaj fëmijëve.

Kolesteroli i lartë në moshat pediatrike si pasojë e kequshqyerjes, obezitetit, por dhe trashëgimisë do ta bëjë një pacient kardiak  pas disa vitesh.

Ndryshimi i stilit të jetës, ushqimet jo të shëndetshme dhe mosmarrja me aktivitete fizik kanë shtuar numrin e pacientëve kardiakë por edhe fatalitetet.

Sëmundjet kardiovaskulare edhe për disa dekada parashikohen të jenë shkaku kryesor i vdekjeve në vend.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close