fbpx
Lajme

Doktor Manoku: Gratë e moshës 25-45 vjeç më të prekura nga sëmundjet gjenitale

“Sot problem janë infeksionet infertiliteti dhe sëmundjet malinje të organeve gjenitale”. Është ky konfirmimi i doktorit gjinekolog Nikita Manoku në studion ABC-ja e mëngjesit. Sipas tij përqindjen më të madhe e ka mosha e riprodhimit nga 25-45 vjeç.

“Sot problem janë infeksionet infertiliteti dhe sëmundjet malinje të organeve gjenitale. Problem kryesisht janë shpërndarja e viruseve që krijojnë premisa për kancer të organeve gjenitale pavarësisht se nuk diuhet me saktësi shkaku i kancerit, dihet faktori favorizues që janë viruset. Mosha ka qenë me diapazon të gjerë, fillonte nga mosha 25 vjeç deri në 70-80 vjeç por përqindjen më të madhe e ka mosha e riprodhimit nga 25-45 vjeç dhe është një moshë kur gratë mund të ndërgjegjësohen për të bërë testet parandalues të kancerit”.

Mjeku Manoku këshillon gratë që të bëjnë kontrollet dhe paptestet për të parandaluar sëmundjet.

“Është paptesti që duhet bërë një herë në vit dhe në gratë që kanë probleme duhet bërë studimi i virusit që e shkakton. Ndërhyrjet kirurgjikale mund të shpëtojnë jetën. Nëse një kancer zbulohet në fazën fillestare mjekësia i ka mundësitë të sigurojë një jetëgjatësi që të ka siguruar kodi gjenetik”.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button