Lajme

“E hëna blu” është vetëm disa orë larg, çfarë duhet të dini për ditën më depresive të vitit

Për disa vite rresht, e hëna e tretë në janar është quajtur e hëna blu. Kjo sepse konsiderohet të jetë dita më melankolike e vitit, dita kur njerëzit mbingarkohen nga emocione të pakëndshme më shumë se çdo ditë tjetër e vitit, të paktën sipas ithtarëve të teorisë. Gjithçka filloi në 2005, kur akademiku Cliff Arnall përdori një ekuacion për të provuar se kjo ditë ka një ngarkesë të fortë psikologjike.

Llogaria e zbrazët bankare pas pushimeve, moti i keq i janarit, koha e gjatë që na ndan nga festat e ardhshme, rëndojnë psikologjinë tonë dhe kështu doli e hëna blu. Në fakt, ajo ndërthuri motin e keq të janarit dhe gjendjen psikologjike të njeriut pas Krishtlindjeve. Sipas të dhënave shkencore, është gjithashtu dita kur shumica e njerëzve në botë e kuptojnë se sa jashtë qëllimeve dhe orarit janë dhe ndjejnë një melankoli të thellë.

Dr. Cliff u erdhi në ndihmë të shkencëtarëve të tjerë. Nutricionistja Alison Clark pohon se janari është muaji kur jemi përballur me detyrimet dhe realitetin e ashpër pas relaksimit të pushimeve. Sidoqoftë, shumica e shkencëtarëve besojnë se formula nuk mund të qëndrojë shkencërisht dhe nuk pranohet.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close