Lajme

Enigma e vdekjes së Kleopatrës: Ishte vetëvrasje apo vrasje?

Rrëfimet historike të pranuara pretendojnë se Kleopatra, faraoni i fundit aktiv i Egjiptit të lashtë, kreu vetëvrasje. Kleopatra mori fronin e Egjiptit pas vdekjes së Aleksandrit të Madh gjatë periudhës helenistike, por duke u përballur me kapjen dhe poshtërimin nga duart e Oktavianit pas betejës së Actiumit, është regjistruar se mbante një gjarpër në trupin e saj dhe e lejoi atë të kafshonte, duke e vrarë me helmin e tij helmues.

Kujtimet e jetës së Kleopatrës janë zhdukur ndërsa monumentet dhe pallatet kanë rënë në rrënoja gjatë mijëvjeçarëve. Por pyetja ende mbetet: a kreu vërtet vetëvrasje, apo kishte diçka më të keqe?

E lindur në vitin 69 para Krishtit, Kleopatra jetoi dhe vdiq në Aleksandri. Me prejardhje nga dinastia greke maqedonase, prejardhja e saj mbretëroi në Egjipt për më shumë se tre shekuj. Kleopatra mori një edukim gjithëpërfshirës. Duke folur rrjedhshëm në shtatë gjuhë, ajo shkëlqeu në politikë, letërsi dhe filozofi.

Intelekti i saj i mprehtë dhe mendja e mprehtë ishin të rëndësishme në aftësitë e saj strategjike dhe aftësitë diplomatike, madje ajo është përshkruar si një nga intelektualet më të mëdha të epokës së saj.

Ndërkohë që nuk ka histori vetëvrasjeje brenda familjes së Kleopatrës, ka pasur shumë dhunë dhe vrasje.

Natyra e zjarrtë dhe me vullnet të fortë të Kleopatrës ngre dyshime për historinë e dorëzimit të saj dhe marrjen e jetës së saj. Këmbëngulja dhe vendosmëria e saj hodhën një hije pasigurie mbi nocionin e vdekjes së saj me mjete të vetëshkaktuara.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close