Lajme

Epidemia nuk luf.tohet me maska prej lecke

Nga Erion Dasho/ Për të kuptuar se pse ministria dhe komiteti janë ende “ngelës” në klasë përsa i takon testeve! Nga muaji korrik e deri tani, numri mesatar ditor i testeve është pothuajse shtatë fishuar. Ministria këtë e paraqet si arritje. Në fakt po të shohësh numrin e rasteve të diagnostikuar në raport me numrin e testeve (përqindjen e pozitivitetit), asgjë nuk ka ndryshuar, madje në nëntor dhe dhjetor pati edhe një përkeqësim! Ministria dhe komiteti duhet të lënë mënjanë demagogjinë dhe gënjeshtrat dhe të rritin urgjentisht numrin e testimeve.

Objektivin e ka caktuar OBSH-ja, e cila rekomandon se përqindja e testeve pozitive duhet të luhatet midis 5% dhe 10% të totalit (fasha rozë në grafik, ndërkohë që pozitivitetin në Shqipëri e tregon vija gri, disa fish më e lartë se rekomandimi i OBSH-së). Në kushtet e Shqipërisë nevojitet të paktën një 3 ose 4 fishim i numrit ditor të testeve për të arritur këtë objektiv! Epidemia nuk luftohet me maska prej lecke (të cilat dikur i kam quajtur topa lecke) por me teknologji dhe masa inteligjente, ku testimi, gjurmimi dixhital, vaksina, etj. bëjnë diferencën! Koha për profesionalizëm dhe përgjegjshmëri!

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close