KultureLajme

Festa e Pashkës bashkohet me Karnavalet e Nartës

Festa e shenjtë e pashkëve, përkon edhe me një tjetër feste të vecantë dhe traditë të fshatit Nartë. Karnavalet e Nartës, të cilat nisin pikërisht në ditën e diel të pashkëve, ndërsa vijojnë për tre ditë me radhë. Sheshi kryesor i fshatit është vëndi ku banorët mblidhen për të festuar karnavalet, ndërsa simbol janë kostumet tradicionale të zonës, të cilat janë trashëguar brez pas brezi.

Ceremonia nis ditën e diel të pashkës, në sheshin kryesor të fshatit, për të vijuar në sheshin pranë kishës së Nartës, ndërsa është një festë tradicional e zonës, e cila vec banorëve të Nartës mbledh edhe qytetarë të tjerë të ardhur nga zonat e Vlorës. BANORET E ZONES KONFIRMOJNE SE GJATE FESTIMEVE ,të rinj dhe të reja, apo banorë të zonës vishen me kostumet tradicionale të zonës, kostume popullore,maskime te ndryshme kafshësh dhe të përrallave. NUK MUNGOJNE VALLET PADYSHIM,TE CILAT JANE PJESE E PANDARE E FESTIMEVE TE KARNAVALEVE PER GJATE TRE DITEVE TE FESTIMEVE. NJE TRADITE E VJETER DHE E HERSHME QE KERKON TU përcjelle dhe brezave, por që për të dytin vit rradhazi festimet kanë qënë të cunguara edhe për shkak të pandemisë dhe fakti që emigrantë nga greqia nuk erdhën në venlindje.

Karnavalet e Nartës mësohet sipas historive se kanë startuar në vitin 1808,vit në të cilin banorët thonë se është ndërtuar dhe kisha e fshatit. Karnavalet janë një traditë për vetë zonën, ndërsa kostumet dhe vallet tradicionale janë përcjellë brez pas brezi.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: