Lajme

Finlanda vendi më i lumtur në botë, po Shqipëria ku renditet në listë?

Që nga viti 2002, Raporti i Lumturisë Botërore ka përdorur analiza statistikore për të përcaktuar vendet më të lumtura në botë. Në përditësimin e tij të vitit 2021, raporti arriti në përfundimin se Finlanda është vendi më i lumtur në botë.

Për të përcaktuar vendin më të lumtur në botë, studiuesit analizuan të dhëna gjithëpërfshirëse të sondazheve të Gallup nga 149 vende për tre vitet e fundit, duke monitoruar në mënyrë specifike performancën në gjashtë kategori të veçanta:

Prodhimi i Brendshëm Bruto për frymë

Mbështetje sociale

Jetëgjatësia e shëndetshme

Liria për të bërë zgjedhjet tuaja të jetës

Bujaria e popullatës së përgjithshme

Perceptimet e niveleve të korrupsionit të brendshëm dhe të jashtëm

Për të krahasuar siç duhet të dhënat e secilit vend, studiuesit krijuan një vend imagjinar të pagëzuar me emrin Dystopia i mbushur me “njerëzit më pak të lumtur në botë”. Më pas ata vendosën Dystopia si vlerën e fundit në secilën nga gjashtë kategoritë dhe matën rezultatet e vendeve të botës reale kundrejt kësaj vlere. Të gjashtë variablat u përzien më pas për të krijuar një rezultat të vetëm të kombinuar për secilin vend. Është mjaft interesante që shtatë vendet më të lumtura në botë për vitin 2021 ishin të gjitha vendet e Evropës Veriore. Finlanda mori çmimin kryesor për të katërtin vit radhazi me një rezultat të përgjithshëm prej 7.842, e ndjekur (me radhë) nga Danimarka (7.620), Zvicra (7.571), Islanda (7.554), Holanda (7.464), Norvegjia (7.392). ), dhe Suedia (7.363).

Vendi më pak i lumtur në botë për vitin 2021 ishte Afganistani, renditja e të cilit në vendin e 149-të prej 2.523 mund t’i atribuohet pjesërisht një norme të ulët jetëgjatësie dhe normave të ulëta të produktit të brendshëm bruto për frymë. Vlen të theksohet se raporti u publikua para pushtimit të fundit të Afganistanit nga Talibanët, gjë që padyshim do të ndikojë në rezultatet e ardhshme në një mënyrë ose në një tjetër. Në pesëshen e fundit janë Zimbabve (3.145), Ruanda (3.415), Botsvana (3.467) dhe Lesoto (3.512). Ndërkohë Shqipëria renditet në vendin e 91 në këtë listë, ndërsa Maqedonia e Veriut vjen menjëherë pas nesh pasi renditet e 92.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close