Lajme

Fitorja kundër Covid-19 vjen nga Selaniku

Një grup i vogël shkencëtarësh mjekësorë, duke punuar në Spitalin Papanikolaou në Selanik, aplikuan një metodë të trajtimit të Covid-19 e cila është gjithashtu efektive dhe mban meritën e Greqisë.

Sidoqoftë, si shteti ashtu edhe ministria kompetente nuk e përqafuan edhe një herë këtë iniciativë të jashtëzakonshme dhe refuzuan, të paktën deri më tani, të financonin projektin.

Z.Achilleas Anagnostopoulos pjesë e ekipit hulumtues tha se nevojitet një shumë monetare për të përfunduar kërkimin në nivele të ndryshme të kërkuara nga protokollet.

Kërkimi i saj është një fener, aktualisht i vogël – që mund të provojë të jetë shumë i fuqishëm nëse këtyre shkencëtarëve u jepen mjetet për të përfunduar kërkimin e tyre.
Në çdo vend tjetër në botë dhe jo domosdoshmërisht në disa nga më të fuqishmit, por në çdo vend që ka vetëbesim, siç është Izraeli për shembull, iniciativat shkencore të këtij niveli do të ishin subvencionuar tashmë dhe provat klinike do të kishin qenë aprovuar., ndërsa burokracia do të ishte lënë mënjanë në mënyrë që shkencëtarët të mund të punonin komodisht, në mënyrë produktive dhe me besim në institucionet dhe proceset”
-tha Anagnostopoulos.

Pas kësaj metode qëndron ekipi hulumtues i drejtorit të Klinikës Hematologjike të Spitalit Papanikolaou, Z. Achilleas Anagnostopoulos, i cili së bashku me bashkëpunëtorët e tij, biokimikja Znj. Anastasia Papadopoulou dhe znj. Evangelia Giannaki, hematologe e Terapisë së Gjeneve dhe Qelizave, përgatiti limfocite të veçanta T nga pacientët që ishin shëruar nga koronavirusi, pastaj ata i shumëzuan dhe i transferuan në trupin e një pacienti tjetër që vuante nga Covid-19.
Me fjalë të tjera, në vend që shteti dhe organet e tij të bënin gjithçka që kishin në mënyrë që një metodë e tillë – me rezultate kaq premtuese – të zbatohej sa më shpejt që të ishte e mundur, ata krijuan shkëmbinj nënujorë burokratikë duke vendosur një “trekëmbësh” shkencëtarëve grekë.

I pyetur se cili ishte qëndrimi i shtetit ndaj këtij zbulimi të rëndësishëm, Z. Anagnostopulos vuri në dukje se ai kërkoi fonde nga spitali dhe Ministria e Shëndetësisë, me Z. Kontozamanis që u përgjigj duke shprehur dëshirën për të kërkuar mënyra për të marrë fonde.

“Pas tre javësh dhe për shkak se ishim në fazën e valës së tretë të virusit, vendosa dhe dola për herë të parë duke kërkuar fonde nga njerëzit, pasi spitali krijoi një llogari të veçantë për këtë studim. Njerëzit u përgjigjën menjëherë dhe depozituan 52,000 euro.
Ishte diçka shumë prekëse që na dha forcë të madhe për të vazhduar më tej. Spitali ofroi gjithashtu fonde prej 70,000 euro dhe Komisioni Greqi 20-21 vendosi të financojë të gjithë studimin e mbetur, i cili ishte 230,000 euro. Kështu kemi marrë fonde dhe kemi lëvizur tutje 

(E.D/faxweb.al)

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close