fbpx
Lajme

Franca e ndan vaksinimin në 5 faza, kur pritet të nisë aplikimi te popullata e gjerë, flet Macron

Franca shpreson të ofrojë vaksinime Covid-19 për popullatën e gjerë midis prillit dhe qershorit të vitit të ardhshëm, tha Presidenti Emmanuel Macron një konferencë shtypi në Pallatin Élysée të martën. Në muajt e parë të vitit 2021 do të ketë një fushatë të parë vaksinimi për ata që janë më në rrezik, të pasuar nga një fushatë e dytë për pjesën tjetër të popullsisë. Shpresat se një vaksinë Covid-19 mund të jetë gati për përdorim deri në fund të këtij viti u ngritën të hënën kur firma amerikane Moderna tha se kishte paraqitur kërkesën për autorizim urgjent të vaksinës së saj Covid-19 në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Një tjetër vaksinë e zhvilluar nga Pfizer dhe BioNTech është paraqitur gjithashtu për miratim në të dy anët e Atlantikut ditët e fundit. Të dy versionet pretendojnë se janë efektive rreth 95%. Pfizer / BioNTech parashikoi që vaksina e tyre mund të aprovohet në Shtetet e Bashkuara menjëherë pas 10 dhjetorit, ndërsa rregullatori i barnave të Evropës tha të martën se do të merrte vendim brenda 29 dhjetorit.

Pesë faza për vaksinat e para Franca zbuloi të hënën një plan për një shpërndarje pesëfazore të një vaksine Covid-19 që autoriteti shëndetësor (Haute Autorité de Santé) tha se shpresonte të fillonte në fund të dhjetorit ose në fillim të janarit.

Plani synon të vaksinojë vendet më të prekshme të vendit, duke filluar me të moshuarit, ndjekur nga ata mbi 65 vjeç me sëmundje bashkëshoqëruese. Faza I: Faza e parë përfshin vaksinimin e vlerësuar të 650,000 banorëve të moshuar që jetojnë në azile.

Faza II: Faza e dytë përfshin vaksinimin e personave mbi 75 vjeç, të ndjekur nga ata më të vjetër se 65 vjeç me bashkë sëmundje dhe së fundmi të gjithë njerëzit e tjerë midis 65 dhe 74 vjeç. Faza III: Të gjithë njerëzit mbi 50 vjeç do të vaksinohen në fazën e tretë, të ndjekur nga personat nën 50 vjeç që kanë sëmundje bashkëshoqëruese.

Faza IV: Personave që kanë qenë në kontakt me rrezik të lartë me raste të njohura të koronavirusit do t’u ofrohet vaksina gjatë fazës së katërt. Faza V: Të gjithë personat e tjerë mbi 18 vjeç do të kenë akses në vaksinën në fazën e pestë dhe të fundit të përdorimit, megjithëse vaksinimi nuk do të jetë i detyrueshëm në Francë.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button