BotaLajme

Frika nga tërmeti në Turqi / Eksperti paralajmëron një tjetër rajon: Janë kryqëzuar tre pllaka tektonike

Tërmeti i 6 shkurtit në Kahramanmaras në Turqi shkaktoi humbje jetësh, bëri të papërdorshme mijëra ndërtesa dhe miliona njerëz u prekën nga fatkeqësia. Por ndërsa Turqia po shëron plagët e tërmetit në këtë zonë, eksperti i Inxhinierisë Gjeofizike tha se vëmendja është përqendruar rreth rajonit Yedisu. Ai paralajmëron se tensioni është rritur në këtë rajon ku kryqëzohen 3 pllaka tektonike.

“Fokusi ynë është në Kahramanmara?, por veshët tanë janë në Yedisu. Ne pamë qartë se tensioni ishte i lartë rreth Vartos”, tha Hamdi Alkan.

Sipas tij, Bingöl Karl?ova ka prodhuar më shumë se 50 tërmete më të mëdha se 5 në vitet e fundit. Në studimet e kryera eksperti Hamdi Alkan, u konstatua se rreziku në këtë rajon është më i lartë se në rajonet e tjera.

“Dimë se ka më shumë se 50 tërmete me magnitudë më të madhe se 5. Ne kemi një studim në këtë rajon që aktualisht është në vlerësim. Ne u përpoqëm të zbulonim hartat, strukturat e shpejtësisë dhe një parametër që lidhet me rrezikun sizmik në këtë rajon.

Sipas rezultateve që morëm, pamë qartë se regresioni është i lartë veçanërisht në segmentin Yedisu të Zonës së Anadollit të Veriut, por tensioni është më i lartë rreth Vartos drejt juglindjes. Prandaj, mendojmë se rreziku në këtë rajon është më i lartë se në rajonet e tjera”.Dy tërmetet me magnitudë 7.7 dhe 7.6 ballë të 6 shkurtit në Kahramanmara? u cilësuan si fatkeqësia e shekullit

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close