Lajme

“Grabitësit gjuajnë antikën shqiptare, gërmohet kudo dhe furnizojnë tregun e zi global”

Copa qeramike mbushin fushat e një qyteti antik në Shqipërinë juglindore, ku grabitësit kanë bastisur malësitë e zonës në kërkim të antikave për t’ua shitur trafikantëve ndërkombëtarë. Gjuetarët e paligjshëm të thesarit operojnë pothuajse pa u ndëshkuar në vend, duke shkaktuar zemërim midis arkeologëve mbi vjedhjen e trashëgimisë kombëtare të çmuar që ushqen një treg të zi global.

Qeveria thotë se po punon për masat për të mbrojtur dhe ruajtur vendet ku grabitësit prenë, por deri më tani ka pak dobi – edhe pse heqja e objekteve arkeologjike është një krim, si në shumicën e vendeve. Tani e mbuluar me bimësi të egër, rajoni afër Korçës së sotme dikur ishte shtëpia e qytetit të Hijës së Korbit, ose “Hija e Korbit”. Vendi, i vendosur përballë një kodre, është shkatërruar vitet e fundit nga grabitës të armatosur me lopata dhe shkopinj që kërkojnë metale dhe objekte të rralla.

“Ka njerëz nga të gjitha rajonet që nxitojnë në këto vende,” thotë Axhem Lageshtari, 60 vjeç, një banor i zonës

Ata gërmojnë kudo. Kërkojnë me shpresën se do të gjejnë ar, argjend apo sende të tjera me vlerë.”

Zona fitoi famë pas zbulimit të më shumë se 600 monedhave argjendi në vitet 1980, duke përfshirë disa që datojnë shekuj më parë nga sundimi i Aleksandrit të Madh.

Ekspertët i thonë AFP se gërmime të paligjshme janë zbuluar pothuajse në çdo vend të rëndësishëm arkeologjik në rajon, i cili është shtëpia e nekropoleve historike, kalatë dhe mbetje të tjera që datojnë nga epoka e bronzit deri në mesjetën e hershme.

Janë zbuluar thesare të ndryshme si monedha.
“Problemi është veçanërisht shqetësues në Hijën e Korbit, një qytet i rëndësishëm arkeologjik që ende nuk është eksploruar nga arkeologët”, ankohet Rovena Kurti, shefe e departamentit të parahistorisë në Institutin e Arkeologjisë së Tiranës.

“Ata e dëmtojnë vendin dhe plaçkitin trashëgiminë”, shton Kurti.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close