Lajme

Greqia e merr seriozisht, kush shkel karantinën rrezikon b*rg përjetë

Dënime të rënda penale janë parashikuar në Kodin e ri Penal për qytetarët grekë që shkelin karantinën dhe masat parandaluese të sigurisë kundër transmetimit të koronavirusit. Dënimet variojnë nga gjobë deri në burgim të përjetshëm, nëse një numër i madh njerëzish vriten për shkak të papërgjegjshmërisë së personit.

Kodi Penal parashikon në detaje:

Kodi Penal i ri Neni 285 – Shkelja e masave të parandalimit të sëmundjes

  1. Kushdo që shkel masat e urdhëruara me ligj ose autoritetin kompetent për të parandaluar përhapjen e një sëmundje ngjitëse, dënohet:

(a) burgim deri në tre vjet ose gjobë, nëse në praktikë mund të lindë një rrezik i zakonshëm i kafshëve; (b) burgim dhe gjobë nëse në praktikë mund të ekzistojë rreziku i transmetimit të sëmundjes tek një numër i pacaktuar njerëzish.

  1. Nëse shkelja ka rezultuar në bartjen e sëmundjes te kafshët, mund të shqiptohet burgim të paktën tre vjet dhe gjobë, dhe nëse ka rezultuar në transmetim te njerëzit, kërkohet deri në dhjetë vjet.
  2. Nëse shkelja ka rezultuar me vdekjen e një tjetri, kërkohet dënim me burg të paktën dhjetë vjet dhe nëse një numër i madh njerëzish janë vrarë, gjykata mund të shqiptojë dënim me burgim të përjetshëm.
  3. Kushdo që, në rastet e përmendura në paragrafin 1, shkel masat nga pakujdesia, dënohet:

(a) në rastin e nënparagrafit (a) me gjobë ose punë në komunitet.

(b) në rastin e pikës (b) deri në dy vjet burg ose gjobë.

Avokati Nikos Dialinas foli për ligjin sqaron se ligji ka të bëjë me masa të cilat janë të natyrës detyruese dhe jo rekomandime. “Nëse shkelja rezulton me vdekjen e një personi tjetër, dënimi varion 10-15 vjet burg, nëse një numër i madh njerëzish janë vrarë, gjykata gjithashtu mund të shqiptojë një dënim të përjetshëm. Nëse dikush tani shkel masat e vendosura nga pakujdesia, ai dënohet me burgim deri në dy vjet. Sidoqoftë, masat që janë shkelur nuk duhet të jenë rekomandime të thjeshta, por duhet të koordinohen, dmth detyruese në natyrë”, tha ai.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close