Lajme

Këtë vit nuk ka prodhim të vajit të ullirit të virgjër, por ja si ta dalloni atë më cilësorin

Konsumatorët shpesh dyshojnë se mashtrohen ndërsa blejnë shishet me etiketat “Vaj ulliri i virgjër”. Para pak kohësh qarkulloi lajmi se mashtrimi ishte i vërtetë pasi vaji i ullirit është një produktet ushqimor që falsifikohet me lehtë në vendin tonë. Analizat treguan se asnjë prej tyre nuk ishte vaj ulliri, por përzierje industriale.

Për këtë sezon prodhuesit e këtij lloj vaji kanë thënë se nuk do të kenë të njëjtin vaj cilësor si vite më parë. Kjo për shkak të kushteve të paqendrueshme klimatike dhe prekja nga sëmundje të ndryshme të ullirit.

Por ka një mënyrë për të dalluar vajin e ullirit cilësor pasi në disa fabrika procesi i shtrydhjes së vajit të ullirit kryhet në mënyrë të gabuar.

Silvana Subashi, kryetare e Shoqatës së Prodhuesve të vajit të ullirit ka thënë për TCH:

“Në cilësinë e vajit, ndikon ulliri, i cili duhet të jetë i freskët, i sapo vjelë. Nëse kemi një frut të dëmtuar, vaji del i virgjër ose i virgjër i thjeshtë. Nëse frutin e kemi të pa dëmtuar nga sëmundje të ndryshme apo të pa vrarë, atëherë kemi vaj ekstra të virgjër. Ndikon temperatura, uji i nxehtë që e prish cilësinë. Duhet të jenë temperatura nën 27 gradë. Dhe pastaj ndikon se si e ruajmë vajin e ullirit. Ruajtja është pjesë shumë e rëndësishme e vajit të ullirit. Maksimumi për 24 muaj; është mirë ta përdorim për 12 muaj dhe të ruhet në enë qelqi, inoksi ose balte. Konsumatorët janë mësuar gjithmonë me një vaj të ëmbël. Vaji i ullirit nuk mund të jetë i ëmbël. Duhet të jetë i hidhur, djegës dhe me aromë karakteristike të ullirit të freskët.”

Silvana Subashi u bën gjithashtu thirrje konsumatorëve tu drejtohen fabrikave për të siguruar vaj ulliri me cilësi të duhur për shëndetin e tyre familjar.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close