fbpx
Lajme

Komisioni i Venecias vihet në lëvizje, ja kur do të mbledhë PS dhe opozitën për ndryshimet në Kodin Zgjedhor

Komisioni i Venecias ka vendosur që të zhvillojë një takim online me PS dhe opozitën parlamentare këtë javë. Burime bëjnë me dije se takimi do të mbahet ditën e premte për të diskutuar rreth ndryshimeve në Kodin Zgjedhor. Kujtojmë se këtë të hënë, përfaqësues të Venecias kanë biseduar me Presidentin Ilir Meta dhe në orën 11:00 me drejtues të KQZ. Ky fakt konfirmohet për Fax News nga Presidenca dhe KQZ, si dhe vetë Komisioni i Venecias, i cili shprehet se: “Takimet po zhvillohen, por asnjë informacion tjetër nuk është i disponueshëm për momentin, ndërsa pritet një informacion përmbledhës që të botohet pas takimeve.”

Pas takimeve online këtë të hënë me Presidentin dhe KQZ, të martën Komisioni i Venecias do bashkëbisedojë edhe me PD në orën 11:00 ndërsa në 12:15 me LSI dhe në 14:15 me OJF. Komisioni i Venecias i ka dërguar paraprakisht autoriteteve shqiptare edhe pyetjet për të cilat pret të diskutojë me to, si më poshtë: -A ka relacion shoqërues për ndryshimet kushtetuese dhe në Kodin Zgjedhor, që argumentojnë arsyet dhe impaktin e këtyre ndryshimeve?

-Lidhur me ndryshimet kushtetuese të 30 korrikut dhe ndryshimet e 5 tetorit në Kodin Zgjedhor: Kush u konsultua? Partitë politike, përfshirë ato kryesore jashtëparlamentare, qoftë edhe përmes Këshillit Politik? Shoqëria civile? Ekspertët ligjorë? A ka pasur një konsultim publik për këto ndryshime? Si u morën parasysh mendimet e shprehura? -(Pyetje veçanërisht për Presidentin e Republikës) A konsideroni se është shkelur procedura për rishikimin e Kushtetutës / Kodit Zgjedhor, dhe, pse? -A janë bërë simulime me sistemin e ri zgjedhor (pra, pa koalicione, prag më i ulët)? Cilat ishin rezultatet?

-Cilat janë arsyet për ndryshimet në sistemin zgjedhor – përfshirë futjen e votimit preferencial; të drejtat e veçanta të kandidimit për kryetarë të partive politike; kërkesa për një parti udhëheqëse në listat e përbashkëta? -Cili është ndikimi i ndryshimit kushtetues në lidhje me caktimin e zonave elektorale? Kjo është hera e parë në 30 vite, ku Qeveria dhe Kuvendi përpiqen të vonojnë Opinionin e Komisionit të Venecias, duke nxjerr pengesa për realizimin e procedurës së konsultimit të autoriteteve me përfaqësuesit e Komisionit të Venecias.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button