Lajme

Mediat vendase/ Italia kthehet një shekull pas, rriten masivisht ikjet nga vendi

Edhe Italia, një anëtare e G7, duket se është kthyer një shekull pas pasi të rinjtë italianë po largohen nga vendi për në brigje të tjera, sipas raportimit të fundit të organizatës “Italianët në Botë, shkruan faqja tgcom24.mediaset.it.

Sipas analizës, aktualisht janë gati dy milionë italianë që i përkasin brezave më të fundit të regjistruar në listat AIRE (Anagrafe Italiani Residenti all’Estero).

Nga këta, rreth 841 000 janë të mitur (14.5% e numrit të përgjithshëm të emigrantëve) dhe mbi 1.2 milionë (aq sa 21.8% e të huajve) janë nga 18 deri në 34 vjeç.

Dhe, nëse për të parët mund të ketë arsye familjare, si ndjekja me prindërit, për të dytët motivimi lidhet pothuajse gjithmonë me nevojën, me kërkimin e një perspektive njerëzore dhe pune.

Në fakt, moshat nën 35 vjeç përbëjnë edhe rreth 42% të totalit të nisjeve vjetore vetëm për “largim nga ardheu”.

Për më tepër, nuk duhet të harrojmë të gjithë ata që largohen për studime dhe projekte mobiliteti trajnimi – të cilëve nuk u kërkohet të regjistrohen në AIRE – duke e bërë të lehtë të imagjinohet se shifrat janë shumë më të larta.

Të rinj e të reja që largohen gjithnjë e më shumë

Përtej të dhënave të përgjithshme, është mbi të gjitha tendenca e rritjes së fenomenit ajo që duhet të shqetësojë më shumë.

Nga viti 2006 deri në vitin 2022, lëvizshmëria italiane u rrit me 87% në përgjithësi, me 94,8% për gratë, 75,4% për të miturit dhe me 44,6% vetëm për “largim nga atdheu”.

Një arratisje që as pandemia nuk e ka ndërprerë, por vetëm e ka ngadalësuar. Nga janari deri në dhjetor 2021, për shembull, 195,466 shtetas italianë janë regjistruar në AIRE

Siç thekson portali Skuola.net, ata që janë larguar për t’u larguar nga janari deri në dhjetor 2021 janë kryesisht meshkuj (54,7% e totalit), të rinj nga 18 deri në 34 vjeç (41,6%) ose të rinj në moshë madhore (23,9%). nga mosha 35 deri në 49 vjeç), të miturit bien në 19.5%.

Duke përsëritur atë që ndodhi në vitin 2020, kur gjithnjë e më shumë të rinj dhe më pak të moshuar (-19.6%) dhe familje u larguan nga vendlindja.

Pothuaj 78.6% e atyre që u larguan nga Italia për të mërguar gjatë vitit 2021 shkuan në Evropë, 14.7% në Amerikë, më konkretisht në Amerikën Latine (61.4%) dhe pjesa e mbetur 6.7% e ndarë midis kontinentit aziatik, Afrikës dhe Oqeanisë.

“Janë kryesisht të rinjtë që largohen dhe mes tyre edhe të rinjtë me një nivel të lartë formimi, për arsye studimi dhe pune. Ata shpesh nuk kthehen, me pasoja të konsiderueshme në përbërjen sociale dhe trashëgiminë kulturore të popullsisë sonë, po largohen edhe pensionistë dhe familje të tëra”, nënvizoi presidenti i Republikës Mattarella mbi këtë temë.

“Shumë ata që largohen nga vendi ynë e bëjnë këtë nga nevoja dhe jo nga zgjedhja e lirë, duke mos gjetur në Itali një profesion të përshtatshëm për rrugën e tyre formuese dhe studimore. Duhet të fillojë një reflektim adekuat për shkaqet e këtij fenomeni dhe për mundësitë e mundshme që Republika ka për detyrë t’u ofrojë qytetarëve që synojnë të qëndrojnë ose dëshirojnë të kthehen në Itali”, theksoi Mattarella.

Gati gjashtë milionë shtetas italianë jashtë vendit

Në përgjithësi, janë 5,806,068 shtetas italianë të regjistruar në AIRE (që nga 1 janari 2022), 9,8% e mbi 58,9 milionë italianëve që banojnë brenda kufijve tanë.

Me Italinë që ka humbur 0.5% të popullsisë së saj rezidente në një vit (-1.1% që nga viti 2020), ndërsa jashtë vendit është rritur në 12 muajt e fundit me 2.7% që bëhet 5.8% nga viti 2020.

Në vlerë absolute, këto janë pothuajse 154,000 të reja regjistrimet jashtë vendit kundrejt mbi 274 mijë banorëve të “humbur” në Itali./tgcom24

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close