Lajme

Miratohet Projekt-Buxheti i vitit 2022, Të ardhurat e buxhetit për vitin 2022 pritet të jenë në 536.8 miliardë lekë

Sot, në Komisionin e Ekonomisës, pas dy javë diskutimesh të gjata edhe debate, miratuam Projekt-Buxhetin e vitit 2022, i cili më tej do ti kalojë për shqyrtim Kuvendit.

Ky buxhet i cili vjen pas një periudhe të vështirë krizash të njëpasnjëshme për të gjithë botën do të garantojë:

* Shpenzimet buxhetore për vitin 2022 programohen të jenë 737.6 miliardë lekë ose 34.1% e GDP së, duke vijuar investimet e nisura në sektorët e arsimit, shëndetësisë, bujqësisë, infrastrukturës dhe rindërtimit, si edhe ndihma për shtresat në nevojë.

* Të ardhurat totale të buxhetit për vitin 2022 pritet të jenë në 536.8 miliardë lekë, me një rritje prej 7.8% krahasuar me vitin 2021.

* Rriten me 6% pagat e punonjësve në sektorët e shëndetësisë, arsimit dhe mbrojtjes.

* Financohen si prioritete mbështetja e start-up-eve, pagesa e papunësisë së naftëtarëve dhe garancia sovrane 1 miliardë lekë për manifakturën dhe sipërmarrjen.

* Fermerët përfitojnë rreth 12.7 miliardë lekë në vitin 2022 përmes skemave shtesë për fermerët, rimbursimit të naftës, projektit të Garancisë së Kredisë për zonat rurale dhe garancisë sovrane për fermerët.

* Do të vijojë fokusi në shëndetësi me financimin e vaksinës COVID-19 për vitin 2022 me vlerën 2.7 miliardë lekë.

* Rritet fondi i mbështetjes për shtresat në nevojë: ndihma ekonomike rritet me 10%, trefishohet ndihma për gratë e trafikuara dhe fëmijët e mitur dhe dyfishohet ndihma për nënat me shumë fëmijë.

* Në një zë të veçantë të skemës së sigurimeve sociale, në buxhet parashikohet indeksimi i pensioneve (prej 2.6 miliardë lekë) dhe bonusi i fundivitit për pensionistët (3.5 miliardë lekë).

* Gjithashtu buxheti i vitit 2022 parashikon shpenzimet për pagesën e papunësisë me 900 milionë lekë, për pagesën e aftësisë së kufizuar me 23.5 miliardë lekë dhe për ish-të përndjekurit me një fond prej 1 miliard lekë.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexo edhe:

Close
Back to top button
Close
%d bloggers like this: