Lajme

Ndër “mbretërit” e naftës, vendimi i papritur i Katarit për t’u tërhequr nga OPEC

Shteti i vogël dhe pasur me gaz, Katari, ka marrë vendimin për t’u larguar nga karteli i naftës që prej datës 1 janar pas gati 60 vjet të anëtarësimit të saj në OPEC.

Kompania shtetërore e naftës, “Qatar Petroleum”, në njoftimin e saj thotë se, – “Vendimi i tërheqjes pasqyron dëshirën e Katarit për të përqëndruar përpjekjet e tij në planet për të zhvilluar dhe rritur prodhimin e saj të gazit natyror”.

Katari është eksportuesi kryesor i gazit natyror të lëngëzuar, që zë rreth 30% të kërkesës globale.

Prej një viti e gjysmë, Katari ka qenë nën një embargo ekonomike të vendosur nga disa fqinj të saj duke përfshirë udhëheqësin de facto të OPEC, Arabinë Saudite.

Në përgjigje të kësaj embargoje, Katari e rriti vitin e kaluar prodhimin e saj të gazit, shtyllë e ekonomisë së saj.

Do të jetë vendi i parë i Lindjes së Mesme që do të tërhiqet nga OPEC, e cila merret vetëm me prodhimin e naftës së papërpunuar. Kontributi i Katarit ka qenë margjinal në krahasim me disa prej prodhuesve më të mëdhenj të kartelit si Arabia Saudite dhe Iraku.

“Katari është një prodhues mjaft i vogël … nuk po bënte aq shumë, kështu që nuk është aq e rëndësishme në vetvete”,  – tha Robin Mills, CEO i Qamar Energy, një firmë konsulence me qendër në Dubai. “Por është një zhgënjim për OPEC, sepse ata janë përpjekur të tërheqin anëtarë”.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: