Lajme

Pas “anti-KÇK-së”, paralajmërohet ngritja e një tjetër strukture

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama ka njoftuar se së shpejti do të ngrihet një njësi e re policore, e cila do të vazhdojë nismën e tij në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Lajmi u bë i ditur pas një takimi që zoti Rama zhvilloi në Shtetet e Bashkuara me zyrtarë të USAID.

Rama u shpreh se me zyrtarët e USAID-it kishte diskutuar rreth Konferencës së Donatorëve për rindërtimin nga pasojat e tërmeti si dhe për “Njësinë e re Speciale Antikorrupsion dhe Antievazion, që do të pasojë paketën “anti-KÇK” dhe “programin e përbashkët të Akademisë së Transparencës”.

Të pyetur nga Euronews Albania, burime të kabinetit qeveritar thanë se kjo njësi e re do t’i bashkëngjitet paketës “anti-KÇK” kur kjo e fundit do të prezantohet në Kuvend për t’u miratuar.

Si funksionojnë në vende të tjera struktura të ngjashme?

Njësitë e inteligjencës tatimore kanë në përbërjen e tyre ish-mashtrues tatimorë të specializuar për format e evazionit. Këta persona që rekrutohen për t’i shërbyer shtetit në kapjen e mashtruesve të tjerë, janë ata që quhen të penduar. IREX-i amerikan është njësia që i përdor më shumë këta persona.

Gjithashtu, inteligjenca tatimore vë në përdorim ato që quhen Red Flags apo sinjalizues, të cilat janë softëare për kompani që trokojnë deklaratat tatimore.

Mënyra se si do të funksionojë në Shqipëri njësia e re e Antievazionit mbetet ende e paqartë, ndërsa detajet e saj priten të publikohen në ditët në vazhdim. Paketa “anti-KÇK” dhe Operacioni Forca e Ligjit kanë nisur punën duke dorëzuar formularë pranë subjekteve, të cilat sipas hetimeve të kryera dyshohet se pasuria e tyre është ngritur mbi veprimtari të paligjshme.

Sipas mënyrës së re, subjektet duhet që brenda 48 orësh të justifikojnë pasurinë e tyre. Aksionet e OFL-së dhe anti-KÇK-së janë shtrirë në qytetin e Tiranës, Durrësit, Elbasanit dhe në Shkodër, ku raportohet se janë sekuestruar disa njësi banimi në pronësi të personave që janë skeduar si “problematikë”.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: