Lajme

Pashkët dhe Ramazani gjatë pandemisë, OBSH publikon rekomandimet

OBSH  ka dhënë rekomandime para muajit të Ramazanit dhe festës së Pashkëve ku bën apel që të ruhen masat anticovid, në një kohë ku shumë vende të Bashkimit Evropian po përballen me një rritje të ndjeshme të rasteve të infektimeve. “Komunitetet në të gjithë rajonin evropian po vlerësojnë nëse do të organizojnë festime fetare apo shoqërore gjatë kësaj kohe. Në vendet që përjetojnë transmetim të gjerë të virusit, takimet virtuale, shtyrja ose zvogëlimi i mbledhjeve të tilla duhet të konsiderohen seriozisht”, thonë nga OBSH. Festimet, grumbullimet dhe udhëtimet duhet të shmangen sa më shumë të jetë e mundur.

“Këshilla për individët dhe komunitetet” Ekzistojnë rreziqe të qarta që lidhen me çdo ndërveprim fizik në rritje, dhe shumë vende po futin masa mbrojtëse gjatë javëve të ardhshme që të gjithë duhet të ndjekin. Në mjediset ku lejohen mbledhjet, ka masa të thjeshta që individët dhe komunitetet mund të marrin për t’i bërë festimet sa më të sigurta.

“Për festimet” Komunitetet në të gjithë Rajonin Evropian po vlerësojnë nëse do të organizojnë festime fetare apo shoqërore gjatë kësaj kohe. Në vendet që përjetojnë transmetim të gjerë të virusit në komunitet, takimet virtuale, shtyrja ose zvogëlimi i mbledhjeve të tilla duhet të konsiderohen seriozisht për tu zbatuar.

Pavarësisht nga vendndodhja, çdo shërbim fetar duhet të mbahet jashtë kur është e mundur ose të jetë i kufizuar në madhësi dhe kohëzgjatje, me distancë fizike, ventilim, higjienë të duarve dhe përdorimin e maskave, sipas rastit. Një opsion i preferuar është që njerëzit të festojnë me ata me të cilët jetojnë dhe të mos takohen me të tjerët nëse nuk ndihen mirë ose nëse kërkohet të qëndrojnë në izolim ose karantinë.
“Në mbledhjet e brendshme”

Mbledhjet e brendshme, madje edhe ato më të vogla, mund të jenë veçanërisht të rrezikshme sepse ato mbledhin grupe njerëzish, të rinj dhe të moshuar, nga familje të ndryshme, të cilët mund të mos jenë të gjithë duke respektuar të njëjtat masa të parandalimit të infeksionit. Kufizimi i madhësisë së grupit dhe koha e kaluar në ambiente të mbyllura dhe sigurimi i ventilimit të mirë janë thelbësore për zvogëlimin e rrezikut të ekspozimit ndaj COVID-19.

Nëse organizoni një tubim ose ngjarje të vogël, ndiqni rekomandimet lokale për numrin maksimal të pjesëmarrësve dhe merrni masa paraprake për të parandaluar përhapjen e COVID-19 midis të ftuarve. Mund të ndihet e vështirë të vishni maska dhe të qëndroni larg fizikisht kur jeni pranë miqve dhe familjes, por duke vepruar kështu kontribuon në mënyrë të konsiderueshme për të siguruar që të gjithë të mbeten të sigurt dhe të shëndetshëm.

“Në udhëtime” Nëse udhëtimi është mënyra e vetme për të vizituar familjen dhe miqtë, shmangni çdo transport që mund të jetë i mbushur me njerëz. Merrni parasysh të gjitha rreziqet që lidhen me këtë dhe pyesni veten nëse udhëtimi është një domosdoshmëri absolute.

Disa vende kërkojnë një test negativ COVID-19 ose informacione të tjera mbi statusin shëndetësor para se të lejojnë hyrjen, dhe shumë kërkojnë karantinë. OBSH inkurajon të gjithë të ndjekin në mënyrë rigoroze udhëzimet nga autoritetet kombëtare kur udhëtojnë dhe të shmangin çdo udhëtim të panevojshëm. Ndërsa këto festa të pranverës këtë vit mund të duket ndryshe, është akoma e mundur nëse merren masa mbrojtëse dhe masa paraprake. Bëhuni menaxher i rrezikut tuaj, mbrojeni veten dhe të tjerët.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
%d bloggers like this: