fbpx
Lajme

Programi i depistimit, 14 mijë gra kryen falas testin HPV

Programi kombëtar i depistimit të kancerit të qafës së mitrës në Shqipëri i ofruar për herë të parë falas në vitin 2019 i ka mundësuar kryerjen e testit HPV 14 mijë grave të grupmoshës 40-49 vjeç.

“Në vitin 2019 nisëm për herë programin kombëtar të parandalimit të kancerit të qafës së mitrës falas nga i cili përfituan 14 mijë gra të grupmoshës 40-49 vjeç”, shprehet ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu.

“‪Prej tyre, 750 gra rezultuan të prekura nga HPV dhe u referuan për ekzaminime të mëtejshme tek mjeku specialist”, tha ministrja.

Ajo gjithashtu i bën apel të gjitha grave të ekzaminohen falas pranë qendrave të tyre shëndetësore.

“Ekzaminohu falas pranë qendrës tënde shëndetësore”, shprehet Manastirliu.

Ky program kombëtar ka për qëllim identifikimin e hershëm dhe parandalimin e kancerit të qafës së mitrës. Testimi me HPV kryhet i koordinuar nga Ministria e Shëndetësisë nëpërmjet Institutit të Shëndetit Publik dhe ofrohet falas për gratë e grupmoshës 40-49 vjeç, që është edhe grupmosha më e prekur nga kanceri i qafës së mitrës.

Trego më shumë

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button