Lajme

Qeveria kineze propozon ligjin për të ndalur fëmijët të përdorin telefonin dhe internetin gjatë natës

Qeveria kineze po propozon kufizime të reja të rrepta për aksesin në internet duke përdorur pajisje celulare për këdo nën moshën 18 vjeç.

Bloomberg raporton se një grup i ri rregulloresh i përpiluar nga Administrata e Hapësirës Kibernetike të Kinës sugjeron një kufi kohor nga 40 minuta deri në dy orë në ditë bazuar në moshën e fëmijës. Kufiri kohor do të zbatohet për aksesin në telefonat inteligjentë, tabletët, orët inteligjente, “makinat e arsimit të hershëm” dhe çdo pajisje tjetër celulare që “ka sisteme operative” dhe mund të ketë softuer/aplikacione të instaluara dhe drejtuar nga përdoruesi.

Nëse rregulloret hyjnë në fuqi pas një konsultimi publik, fëmijët nën moshën tetë vjeç do të lejohen të hyjnë në internet duke përdorur pajisje celulare vetëm për 40 minuta në ditë. Fëmijët nga tetë deri në 15 vjeç do të kufizoheshin në një orë, ndërsa 16 dhe 17 vjeç do të kufizoheshin në dy orë. Çdo 30 minuta, kërkohet gjithashtu një kujtesë pushimi për t’u shfaqur në një pajisje.

Për më tepër, qasja në internet duke përdorur këto pajisje do të ndalohej nga ora 22:00 deri në orën 6 të mëngjesit çdo ditë. Ekzistojnë gjithashtu udhëzime për llojin e përmbajtjes që duhet t’u rekomandohet fëmijëve brenda të njëjtave kategori moshe.

Ekzistojnë përjashtime të përmbajtjes nga këto kufizime kohore. Ato përfshijnë përmbajtje dhe shërbime arsimore të miratuara, produkte që promovojnë zhvillimin mendor dhe fizik, produkte dhe shërbime të urgjencës që lejojnë sigurinë personale dhe çdo aplikacion të klasifikuar si të përjashtuar nga cilësimet e personalizuara prindërore.

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close