Lajme

Rajoni “bën namin” me mafien e narkotikëve/ Raporti i BE: Rrjetet mafioze të Ballkanit Perëndimor, rol kryesor në tregtinë e drogës

Rrjetet kriminale në Ballkanin Perëndimor janë bërë agjentë kryesorë të trafikut të drogës si në nivel rajonal ashtu edhe në nivel të Bashkimit Evropian, sipas një raporti të Qendrës Evropiane të Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Drogat (EMCDDA).

Raporti i publikuar sot tregon se vendndodhja strategjike gjeografike e vendeve si Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia, Bosnje-Hercegovina dhe Kosova, kombinuar me kërkesën e lartë për drogë, veçanërisht në Bashkimin Evropian dhe Turqi, kanë përshpejtuar operacionet e organizatave kriminale.

“Disa vende të BE-së janë në rrugë trafikimi që kalojnë nëpër Ballkanin Perëndimor përpara se të hyjnë në BE. Kjo do të thotë se flukset e trafikimit mund të jenë komplekse”, tha Qendra në raport, i cili është pjesë e një studimi më të madh rajonal që është kryer midis vitit 2019 dhe 2022.

Një diasporë e rëndësishme nga rajoni i Ballkanit në BE ofron gjithashtu një grup njerëzish që mund të përdoren ose të rekrutohen në këto qarqe, thuhet në raport.

EMCDDA raportoi praninë operacionale të grupeve të Ballkanit Perëndimor në Belgjikë dhe Holandë, ku portet e Antëerpen dhe Roterdam janë të rëndësishme për shpërndarjen dhe importin e drogës në BE.

Gjermania, Italia, Spanja, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar janë gjithashtu vende të rëndësishme për këto organizata në tregjet e kokainës, heroinës dhe kanabisit në Evropë, vuri në dukje EMCDDA.

Kjo përfshin pajisje komplekse për kultivimin e brendshëm, dronët ose përdorimin e kriptomonedhave dhe komunikimet e koduara.

Si Ballkani Perëndimor ashtu edhe vendet e BE-së shërbejnë si një strehë për kriminelët që fshihen nga grupet kriminale rivale ose nga zbatimi i ligjit.

“Anëtarët e rrjeteve kriminale italiane dhe turke thuhet se po i shmangen drejtësisë duke qenë në Ballkanin Perëndimor, ndërsa organizatat kriminale ruse besohet se janë të përfshira në aktivitete të pastrimit të parave përgjatë vijës bregdetare të rajonit”, shtoi Qendra

Artikuj të ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close